Stimabile, statul roman este functionabil, prin Guvernul care este in functie, inca... Dar, sunteti un subiect al probelelor enunatate?
In primul rand doresc sa adresez un calduros salut tuturor utilizatorilor, consultantilor si avocatilor inscrisi pe acest site. Este pentru prima data cand accesez acest site in calitate de utilizator si doresc sa dezbatem impreuna un subiect legat de relatia intre Proprietar si Chirias. In calitate de fost administrator al unei companii imobiliare de peste 15 ani, am intanlit nenumarate cazuri (intre chirias si proprietar) de: inselaciune, evaziune fiscala, fals si uz de fals, furt, distrugere, lovire, etc. Am rezolvat pe cale amiabila zeci de conflicte intre chiriasi si proprietari. Medierea a fost destul de dificila insa de cate ori am fost solicitat de chirias sau proprietar (cei ce au inchiriat prin Agentia al carui administrator am fost) am intevenit si niciodata nu le-am spus sa se adreseze instantei de judecata.
Nu era sarcina sau obligatia mea insa, m-am implicit cu siguranta si pentru o cat mai buna imagine a firmei. Eu personal am avut conflicte cu proprietarii atat in calitate de persoana juridica cat si ca persoana fizica. Am avut neantelegeri si chiar conflicte cu chiriasii in calitate de proprietar. Cunosc foarte bine acest fenomen. Legile romane aproape inexistente in acest domeniu au creat, creaza si vor creea in continuare aceste conflicte, unele dintre ele destul de grave. Daca pana acum legea era de partea proprietarului, unii spun ca, actualmente favorizeaza chiriasul. Eu cred ca lipsa unui contract de inchiriere standard va da nastere in continuare la aceste fenomene nedorite de nimeni.
Pentru a fi mai concret si pe intelesul tuturor voi expune in continuare cel mai recent caz de conflict intre chirias si proprietar care va ajunge se pare in instanta. Protagonistul acestui caz sunt chiar eu in calitate de chirias de aceasta data (persoana fizica) iar proprietarul apartamentului in cauza este o doamna care a fost draguta si cumsecade timp de 2 ani, pana cand…..
Voi proceda intocmai cum vor spune juristi si avocatii ce acceseaza acest site. Cu totii (cei interesati evident) vom urmari acest caz in direct (eu voi fi cobaiul) si ne vom da seama cu totii cine este favorizat de lege, care sunt caile de atac ale proprietarului si chiriasului, ce si cum vor face avocatii partilor, cine va pierde, cine va avea castig de cauza si in final va castiga cel mai bun avocat. Cu siguranta vom avea de invatat cu totii din acest proces. Vom urmarii cu totii cum va reactiona politia, administratia financiara, garda finaciara, ANAF, judecatorul, avocatii, chiriasul , proprietarul. Aceasta este propunerea mea si sper sa acceptati aceasta provocare, evident cu acordul administratorului acestui site. Iata in cateva cuvinte cum s-au intamplat lucrurile:
In luna Septembrie 2007 am inchiriat un apartament cu ajutorul unei agentii imobiliare. Am platit comision 200 Euro, am semnat un contract de inchiriere ce urma sa fie depus la administratia financiara de catre proprietar. Am platit avans pe 5 luni adica 2.000 euro. Am uitat de acest contract, pana cand am fost solicitat sa semnez alt contract deoarece trecuse anul.
Am semnat un alt contract tot in 3 exeplare ce urma sa fie inregistrat la Administratia Financiara, aceasta fiind obligatia proprietarului. Am uitat si de acest contract pana cand sa defectat tabloul si contorul electric. Neavand nici o calitate (abia atunci mi-am dat seama) am rugat proprietarul sa inlocuiasca atat cotorul cat si tabloul electric deoarece avea o vechime de peste 35 de ani. Proprietarul nu a vrut sa apeleze la un electrician autorizat de la IDEB sau Enel, care acorda si garantie deoarece a spus ca, era cam scump. A adus un electrician care a montat un tablou paralel. Electricianul nu a facut pamantarea si nici protectie pe tablou nu a pus, deoarece nu a fost solicitat de proprietar (costa bani evident). Acestea au fost constatate de o comisie de la Enel care a verificat atat contorul cat si instalatia. In urma acestei defectiuni mi sa ars sursa si placa video dela calculator si sursa si bacteria de la laptop (cam 2-3 saptamani de chirie). Am anuntat proprietarul care a venit cu electricianul caruia i-am cerut autorizatia (a declarat ca o are acasa) si evident nu l-am lasat sa stearga urmele neglijentei lui si lacomiei proprietarului. Am cerut proprietarei contractual de inchiriere pe care nu mi la dat niciodata, sa-mi plateasca daunele dupa ce mi-a vorbit destul de urat si a facut un intreg circ. Era prima data cand o solicitam in 2 ani. In loc de daune sau contract am primit:
“NOTIFICARE DE PUNERE IN INTARZIERE
Va informam ca, in prezent locuiti in baza unei intelegeri tacite intre parti, desi contractual de inchiriere incheiat in data de 24.08.2007, pe o perioada de un an, a expirat. Pentru ca ati achitat chiria pe luna August 2009, va rugam sa parasiti apartamentul in 10 zile si sa achitati toate datoriile si obligatiile financiare. Din cauza comportamentului dvs. ce excede limitelor uzuale ale relatiilor civile, care presupun in mod necesar reciprocitatea si interdependenta drepturilor si obligatiilor asumate, avem mandat spre a va actiona neintarziat in conditiile Codului de procedura civila. In caz contrar socetatea noastra de avocati va declansa procedurile judiciare si va lua indiferent de costurile reclamate, cele mai energice masuri pentru evacuare”.
Un proprietar care lucreaza la un post de radio bucurestean isi poate permite un avocet oricat ar costa dar un chirias…. Iata doamnelor si domnilor ce inseamna sa nu ai ciocul mic si sa-ti permiti sa ceri daune unor proprietari cu relatii. Iata ca a venit timpul sa cer si eu ajutorul in vederea solutionarii acestui incident (acum sunt un om batran). Vreu sa ajung in instant si sa parcurg toate etapele. Am timp suficient. Astept parerile si sugestiile dumneavoastra.
,ne exprimati cu stil si concret ca nu putem intelege cuvintele mestesugite..."
Daca dvs a-ti inteles totul ,atunci de ce va mai adresati forumului cu retorica "