Am cateva nelamuriri referitoare la contractul de inchiriere. Vreau sa gasesc o garsoniera in care sa stau, insa am inteles ca, de obicei, proprietarii nu vor sa inregistreze contractul la fisc, pentru a nu mai plati impozitul, si doar se va face un contract de inchiriere de catre o agentie imobiliara. Intrebarea mea este: este valabil acel contract, desi nu este dus la un avocat sau la fisc? Este problema mea, fiind chirias, sa ma interesez daca a fost inregistrat acel contract la fisc? Ma pot proteja doar prin prisma acelui contract in forma scrisa cu clauzele pe care le vom stabili de comun acord?
Aceasta nu ar trebui sa fie obligatia proprietarului? Eu, fiind chirias, trebuie sa am asigur ca a fost depus la Administratia Financiara? Am aceasta obligatie? Nu eu ar trebui sa platesc impozitul, prin urmare nu eu fac evaziune fiscala, ci proprietarul.
Aveti dreptate. Proprietarul este obligat sa inregistreze contractul la finante, el obtine venituri din inchirieri si el trebuie sa plateasca impozit pentru aceste venituri.
Dumneavoastra, chiriasul, stati linistit in spatiul inchiriat in baza intelegerii, a contractului, indiferent ca proprietarul declara sau nu acest venit.