avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiv, admisa la apel
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiv, admisa la apel

Buna seara! Am divortat la notar, in 2013 si am cazut de acord cu fosta sotie sa platesc pensie de intretinere in valoare de 380 lei. (25% din salariu)
În 2014 imi deschide proces in care solicita sa mi se opreasca si din Norma de Hranā ,,deoarece pârâtul este cadru MAI" . Am depus prin avocat, adeverinta de venit in care a fost trecuta si "râvnita" Norma de Hrana si cele doua popriri in valoare de 400 lei fiecare,ramase din fosta casatorie, la una din ele pentru ca am fost coplatitor la imprumut pe numele fostei.
Procesul a avut din 2014 foarte multe termene si s-a incheiat abia in 2015 luna martie, eu caştigând. Nu s-a admis sa mi se opreasca din Norma de H.
Hotararea ne este comunicata in 2016 luna aprilie!!! La 1 an diferenta. Normal ca fosta sotie a facut apel, primul termen in 11.09.2016 ; s-a dat amanare pentru administrare probatorii, pe 07.11.2016. La primul termen avocatul meu nici nu a fost... m.a tot evitat, si abia la al doilea cred ca s.a prezentat fara prea mare interes. Eu fiind la serviciu la ambele termene nu am stiu ce se intampla. La doua zile s-a afisat pe net ca s-a admis apelul in parte. Nu mi se opreste din Norma de Hrana dar creste Pensia de intretinere de la 380 la 527 cu plata diferentei retroactiv de la inceperea primului proces-2014!!!
Nici nu a fost proces pentru recalculare pensie ci pentru oprire din Norma de H.
Nu e vina mea ca a durat aproape 3 ani procesul (la un an comunicarea Hotararii din prima Instanta)
Sunt pus sa platesc pe baza unei adeverinte de acum, diferenta din 2014 cand s-a deschis procesul si aveam alt salariu. Sunt de acord ca trebuie marita pensia copilului dar de ce ma pune sa platesc pe 3 ani in urma?
Avocatul spune ca s-a dat mai mult decat s-a cerut si ca va depune Contestatie in anulare...dar cred ca nu am sanse si e vina lui ca mi se intamla asta.
Eu lunar depuneam prin Posta pensia. Acum oare Tribunalul va trimite la serviciu la mine sa mi se opreasca direct pe stat? Chiar vreau sa mi se opreasca, dar nu stiu daca luna asta depun iarasi banii la Posta , luna viitoare mi se vor opri din nou , daca va fi trimisa Hotararea definitiva la financiar?
Daca eu de circa 2 ani i.am dat mai mult decat stabilisem la notar pot duce chitantele la financiar sa le arat? Sau ei imi vor opri exact diferenta de la 380 la 527 retroactiv plus pensia de 527?
Stiu ca am scris mult dar... sunt disperat, pentru ca am si popririle(50% din salariu acum) acelea si daca imi vor opri retroactiv plus pensia de intretinere situatia va fi grava pentru mine.
Datorita justitiei care da termene peste termene,amanari la pronuntare si comunica hotararile dupa 1 an ,ajung sa dau 4500 lei retroactiv.


Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:28, 5 Martie 2017
Dacă ați dat mai mult trebuie sa rezolvați cumva.
Va va îndruma avocatul ca el va cunoaște cazul în detaliu.
În primul rând, acum instanţa nu mai trimite decizia la angajator, poprirea se face doar la cererea unui executor judecătoresc.
Citiţi cu atenţie chemarea în judecată, poate fosta soţie a cerut şi mărirea pensiei alimentare şi includerea normei de hrană în pensia alimentară recalculată.Oricum, este anormal să se raporteze restanţa la salariul actual şi e interesant că este o sumă fixă, probabil aşa a cerut doamna şi dvs. nu v-aţi opus.
Este posibil să vi se admită şi contestaţia în anulare.
Oricum,de acum înainte trimiteţi exact suma din hotărâre, pentru restanţă, rezolvaţi cu fosta soţie sau/şi cu executorul.
Cristibox1976 a scris:

Daca eu de circa 2 ani i.am dat mai mult decat stabilisem la notar pot duce chitantele la financiar sa le arat?


Dar instantei i le-ați arătat!?
Ca nici macar intr-o contestatie la executare nu va puteti apara cu ceea ce va puteati apara la vremea cand trebuia.

Altfel spus, dacă există dovezi de plată anterioare hotărârii, ele trebuie folosite în proces. Nu după ce se pronunță instanța. După ce a grăit instanta: de plata suma X, nu prea mai aveți pe cine să convingeți ca trebuia sa fie X minus Y (unde y era ceea ce fusese deja plătit, dar „am uitat” să povestim cui trebuia să povestim).

A! Dacă s-ar face o plată ulterioară hotărârii și s-ar mai cere încă odată aceeași plata, atunci da. Atunci se poate spune: stați așa, ca am plătit deja, iaca dovada. (ei bine, nu sună chiar așa o contestație la executare, dar incerc sa mă exprim pe ințelesul cât mai multora).


Cristibox1976 a scris:

Avocatul spune ca s-a dat mai mult decat s-a cerut si ca va depune Contestatie in anulare...


:-/

Motivul „s-a dat mai mult decat s-a cerut” e dintr-alt ... basm. Acesta poate fi motiv de revizuire (509 alin. 1 pct. 1 ncpc) dar nu de contestatie în anulare.

Iar acela care ințelege diferența dintre ceea ce se cere și motivul pentru care se cere ceea ce se cere, ar putea avea o dificultate în a vedea pe speța aceasta chiar sansele în revizuire. (partea rea a lui a ști este că poți deveni cam pesimit când începi să te imaginezi pe baricada cealaltă/în tabăra adversă).

Pretenția concretă era majorarea. Pentru că „de-aia” sau pentru că „de-ailaltă” (pentru ca există o norma de hrană și-un covrig în plus ori pentru ca există un venit în plus) sunt aspecte ce ține de motivele pentru care s-a cerut ce s-a cerut.
Și atunci, dacă nu a depașit plafonul (25%), atunci instanța a dat ce s-a cerut (majorarea) după cum a socotit/după cum a crezut de cuviința (până în plafon ea are marja de apreciere).
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
romascanu, moderator
Acum, dupa ce am primit Hotararea prin posta, am vazut ca scrie ,,La acest apel nu a fost depusa întâmpinare''. Realizez ca avocatul (care imi castigase primul proces) nu a depus intampinarea si copiile tuturor chitantelor prin care eu dovedisem ca am platit pensia alimentara si chiar mai mult! Probabil nu s-a prezentat la niciun termen, iar cu mine a comunicat numai prin sms-uri spunandu-mi ca nu este necesar sa particip la procese. Hotararea mi-a venit pe data de 14.02.2017 iar eu intre timp i-am mai platit alti bani, pentru a face cerere de Revizuire a Hotararii( am gresit eu crezand ca face Contestatie in anulare). El spune ca nu trebuia sa fiu pus la plata retroactiva din 2014, pe baza adeverintei din 2016 cand este o diferenta substantiala intre salariile 2014-2016. Acum cand vad ca am pierdut procesul tocmai din vina lui , ca nu a facut ce trebuie... imi pare rau ca tot cu el incerc sa fac revizuirea. Cand citesc motivarea observ ca am pierdut exact pe cele spuse de fosta sotie fara a dovezi(doar verbal) , chestii pe care eu le-am combatut in primul proces si am castigat.
Ma intreb acum ce sa fac; sa duc hotararea la serviciu , pentru a mi se opri pensia stabilita si in rate din banii pe care trebuie sa-i dau retroactiv( asa s-a procedat in cazul altor colegi de serviciu), sau sa astept sa vad ce se intampla pe 24 martie, cand am vazut pe internet ca mi s-a dat termen pentru cererea de revizuire? Presupun ca termenul de 2 luni dupa care fosta sotie imi poate face plangere penala ca nu-i platesc cat scrie in Hotarare, este de 2 luni de la comunicarea Hotararii PRIN POSTA, nu de la data afisarii pe net( 7 noiembrie 2016). Eu din noiembrie si pana acum i-am platit in continuare prin posta, suma stabilita la divortul la notar!
Multumesc!
Nu va panicati.
1. Incepeti sa platiti in martie (cand primiti salariul pe feb) pensia majorata cf sentintei din apel. Asta este cel mai important aspect impotriva vreunei plangeri penale.
2. Pe retroactivitate, va puteti face un calcul cat ati platit efectiv (in baza mandatelor postale) vs. cat ar fi trebuit sa platiti cf sentintei din apel. Va puteti astepta ca, daca din calcul rezulta un debit al dvoastra, mama sa solicite o executare silita prin poprire, caz in care vi se va popri 1/2 din salariu (maximul posibil) doar ptr aceasta datorie. Daca mai aveti si alte popriri, acestea vor fi suspendate pana ajungeti la zi cu obligatia de intretinere. Daca executorul judecatoresc care va va executa pe retroactivitate va cere o alta suma decat cea calculata de dvosatr, puteti face contestatie la executare in 15 zile de la
3. Dupa cum v-a spus si dna Romascanu, revizuirea are sanse...spre deloc. As incerca o cerere de corectare eroare materiala adresata instantei de apel, in sensul ca majorarea sa fie efectiva din momentul introducerii apelului si nu a fondului. Acum, daca l-ati platit pe avocat, puteti sa asteptati si revizuirea. Desi, daca o pierdeti, veti plati cheltuielile de judecata a partii adverse.
4. Luati incheierile de sedinta din apel (aveti posibilitatea sa duceti un CD si sa cereti inregistarea sedintelor de judecata) si, in baza contractului de asistenta juridica pe care l-ati semnat (?) cu avocatul ptr reprezentarea in apel, puteti sa-i faceti plangere la Barou. Nedepunerea in termen a intampinarii si inscrisurilor probatorii aferente, precum si lipsa avocatului la sedinte, constiue abateri grave. Eventual, va veti putea indrepta asupra lui cu o actiune in raspundere civila delictuala.

Alte discuții în legătură

Sulta partaj mauricio mauricio Buna ziua... am nevoie de ajutor... Divortul este definitiv, partajul de asemenea (apel si recurs, hotarare irevocabila)... Trebuie sa dau fostei sotii o ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara KME KME La data de 07.05. 2012 am avut primul si ultimul termen de judecata din procesul de divort cu copil. Inca din luna mai am inceput sa platesc lunar pensia ... (vezi toată discuția)
Pot depune recurs? Chestiuta Chestiuta Buna ziua, Am depus o contestatie la executare si mi-a fost respinsa, desi am invocat faptul ca au fost retinute sume din concediul medical ( prenatal), ca ... (vezi toată discuția)