avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara retroactiv, admisa la apel
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara retroactiv, admisa la apel

Buna seara! Am divortat la notar, in 2013 si am cazut de acord cu fosta sotie sa platesc pensie de intretinere in valoare de 380 lei. (25% din salariu)
În 2014 imi deschide proces in care solicita sa mi se opreasca si din Norma de Hranā ,,deoarece pârâtul este cadru MAI" . Am depus prin avocat, adeverinta de venit in care a fost trecuta si "râvnita" Norma de Hrana si cele doua popriri in valoare de 400 lei fiecare,ramase din fosta casatorie, la una din ele pentru ca am fost coplatitor la imprumut pe numele fostei.
Procesul a avut din 2014 foarte multe termene si s-a incheiat abia in 2015 luna martie, eu caştigând. Nu s-a admis sa mi se opreasca din Norma de H.
Hotararea ne este comunicata in 2016 luna aprilie!!! La 1 an diferenta. Normal ca fosta sotie a facut apel, primul termen in 11.09.2016 ; s-a dat amanare pentru administrare probatorii, pe 07.11.2016. La primul termen avocatul meu nici nu a fost... m.a tot evitat, si abia la al doilea cred ca s.a prezentat fara prea mare interes. Eu fiind la serviciu la ambele termene nu am stiu ce se intampla. La doua zile s-a afisat pe net ca s-a admis apelul in parte. Nu mi se opreste din Norma de Hrana dar creste Pensia de intretinere de la 380 la 527 cu plata diferentei retroactiv de la inceperea primului proces-2014!!!
Nici nu a fost proces pentru recalculare pensie ci pentru oprire din Norma de H.
Nu e vina mea ca a durat aproape 3 ani procesul (la un an comunicarea Hotararii din prima Instanta)
Sunt pus sa platesc pe baza unei adeverinte de acum, diferenta din 2014 cand s-a deschis procesul si aveam alt salariu. Sunt de acord ca trebuie marita pensia copilului dar de ce ma pune sa platesc pe 3 ani in urma?
Avocatul spune ca s-a dat mai mult decat s-a cerut si ca va depune Contestatie in anulare...dar cred ca nu am sanse si e vina lui ca mi se intamla asta.
Eu lunar depuneam prin Posta pensia. Acum oare Tribunalul va trimite la serviciu la mine sa mi se opreasca direct pe stat? Chiar vreau sa mi se opreasca, dar nu stiu daca luna asta depun iarasi banii la Posta , luna viitoare mi se vor opri din nou , daca va fi trimisa Hotararea definitiva la financiar?
Daca eu de circa 2 ani i.am dat mai mult decat stabilisem la notar pot duce chitantele la financiar sa le arat? Sau ei imi vor opri exact diferenta de la 380 la 527 retroactiv plus pensia de 527?
Stiu ca am scris mult dar... sunt disperat, pentru ca am si popririle(50% din salariu acum) acelea si daca imi vor opri retroactiv plus pensia de intretinere situatia va fi grava pentru mine.
Datorita justitiei care da termene peste termene,amanari la pronuntare si comunica hotararile dupa 1 an ,ajung sa dau 4500 lei retroactiv.


Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:28, 5 Martie 2017
romascanu a scris:

Cristibox1976 a scris:

Daca eu de circa 2 ani i.am dat mai mult decat stabilisem la notar pot duce chitantele la financiar sa le arat?


Dar instantei i le-ați arătat!?
Ca nici macar intr-o contestatie la executare nu va puteti apara cu ceea ce va puteati apara la vremea cand trebuia.

Altfel spus, dacă există dovezi de plată anterioare hotărârii, ele trebuie folosite în proces. Nu după ce se pronunță instanța. După ce a grăit instanta: de plata suma X, nu prea mai aveți pe cine să convingeți ca trebuia sa fie X minus Y (unde y era ceea ce fusese deja plătit, dar „am uitat” să povestim cui trebuia să povestim).

A! Dacă s-ar face o plată ulterioară hotărârii și s-ar mai cere încă odată aceeași plata, atunci da. Atunci se poate spune: stați așa, ca am plătit deja, iaca dovada. (ei bine, nu sună chiar așa o contestație la executare, dar incerc sa mă exprim pe ințelesul cât mai multora).




Va referiti la faptul ca dovada platii trebuia facuta in timpul procesului pentru ca in caz contrar ar trebui sa mai achite inca o data?

De ce sustineti acest punct de vedere?

Instanta il obliga la pensie lunara si nu la o suma globala pe care sa o achite.Nu este un litigiu in care se cere pretul si acesta nu reuseste sa dovedeasca ca l-a achitat pentru ca a pierdut actele doveditoare.
Din moment ce a achitat nu vad cum s-ar mai putea executa silit intrucat ar insemna sa se ia bani de doua ori pentru acelasi lucru ceea ce nu vad cum ar fi posibil sub aspect juridic.
Cunoasteti o hotarare judecatoreasca in care sa se fi considerat asa cum ziceti si sa se fi respins o contestatie la executare?

Doar daca instanta ar constata ca nu a efectuat plata si s-ar mentiona in mod expres in dispozitivul hotararii obligarea la o suma care nu a fost achitata s-ar putea avea in vedere faptul ca la executarea silita nu ar putea opune plata efectuata.Adica exemplul de mai sus cu plata pretului nedovedita pentru un bun in cazul unui act de vanzare cumparare.



Ultima modificare: Duminică, 5 Martie 2017
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sulta partaj mauricio mauricio Buna ziua... am nevoie de ajutor... Divortul este definitiv, partajul de asemenea (apel si recurs, hotarare irevocabila)... Trebuie sa dau fostei sotii o ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara KME KME La data de 07.05. 2012 am avut primul si ultimul termen de judecata din procesul de divort cu copil. Inca din luna mai am inceput sa platesc lunar pensia ... (vezi toată discuția)
Pot depune recurs? Chestiuta Chestiuta Buna ziua, Am depus o contestatie la executare si mi-a fost respinsa, desi am invocat faptul ca au fost retinute sume din concediul medical ( prenatal), ca ... (vezi toată discuția)