avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... abuz in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

abuz in serviciu

daca o declaratie se ia fara avocat in cazul asistentei juridice obligatorii intervine nulitatea absoluta si se poate face plangere pentru abuz in serviciu?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:27, 31 August 2009
O declaratie se da, nu se ia. Prezentati situatia completa unui avocat si veti afla raspunsurile dorite.
In primul rand este o chestiune de nuanta....declaratiile se dau , nu se iau!(desi daca este intrebat un politist ce face , el va spune ca ia o declaratie!:D)
Se poate discuta despre un abuz in serviciu dar trebuie vazut contextul in care s-a dat acea declaratie!
Poate subzista infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (insa trebuie sa existe calitatea de functionar , sau cea de functionar public , in sensul legii penale - ), aceasta infractiune fiind una subsecventa.
Daca exista o alta calitate a subiectului activ (spre exemplu e un agent al politie ), am putea discuta , in anumite imprejurari,de infractiunea de cercetare abuziva.Lipsesc, totusi , multe detalii , pentru o precizie a raspunsului.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
cristiursa a scris:

daca o declaratie se ia fara avocat in cazul asistentei juridice obligatorii intervine nulitatea absoluta si se poate face plangere pentru abuz in serviciu?

Eu zic sa nu va avantati cu plangeri penale.Poate exista si un revers.
Se greseste atat de rar incat eu in cazurile mele nu am intalnit niciodata asa ceva.
Pe de alta parte, nu stiu in ce masura ar fi vorba de o infractiune.
Sanctiunea legii anuleaza consecintele penale in ceea ce priveste raspunderea penala a persoanei careia i-au fost incalcate drepturile procedurale.
Trebuie sa procedati cu tact si nu cu agresivitate.

avocat Claudiu Lascoschi
Daca declaratia aia s-a dat in conditiile unei cercetari abuzive(vezi art. 266 al.2 si 267 ind 1 al.1) atunci se poate face plangere.
Dar daca ea s-a dat la solicitarea organului de cercetare penala fara nici un fel de presiune pentru a lamuri o situatie de fapt si este si confirmata ulterior in prezenta aparatorului, atunci nu este nicio problema, acea declaratie este valabila si va fi luata in seama inclusiv de instanta de judecata, mai ales daca se coreleaza si cu alte probatorii administrate in cauza

Alte discuții în legătură

Abuz cristiursa cristiursa UNEI PERSOANE II SUNT RIDICATE /RIDICATE SILIT ANUMITE INSCRISURI CARE POT CONSTITUI MIJLOACE DE PROBA LA FINALUL CERCETARILOR DOVEDINDU-SE CA ACEASTA PRESOANA ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere cris_deo cris_deo Buna seara. Am facut o sesizare la politie pt un abuz de incredere , persoana pe care am reclamat-o a fost chemata la politie si si-a insusit fapta adica un ... (vezi toată discuția)
Cine e responsabil sa aduca probe acuzatul sau cel care acuza? myyxalanx myyxalanx Sunt gestionar si in urma unui inventar la care a iesit o suma mare de bani lipsa, patronul ma ameninta cu proces penal, desi la o discutie fata in fata pe ... (vezi toată discuția)