avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Invoire salariat pentru proces civil dreptul familiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Invoire salariat pentru proces civil dreptul familiei

Buna ziua,

Am rugamintea sa-mi asigurati suportul pentru urmatoarea speta: un salariat are proces in vederea stabilirii pensiei alimentare pentru copii pe care ii are in custodie.
In conditiile in care in intervalul orar mentionat in citatie este programul in care el isi desfasoara activitatea de teren, se poate sa nu-i acord invoire si sa-i eliberez o adeverinta din care sa reiasa ca nu poate absenta de la munca?
Exista cadrul legal prin care eu sunt obligata sa-i acord liber?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 19:38, 16 Noiembrie 2016
Dar dacă peste noapte contactează un virus gripal, și face febră și mâine doctoru' îi dă concediu medical 3-5-7 zile, cum de va putea absenta de la lucru`?
Cine va face munca de teren în locul lui, în ipoteza de boală acută`?
`
Pe baza citației îi puteți da 1 zi de concediu fără plată, sau îl puteți trece absent motivat.
Nici o lege nu vă obligă să-l învoiți, dar și să-l pontați, și plătiți pe ziua respectiva.
Dar absența lui de la lucru nu poate fi considerată «O NEMOTIVATĂ», deoarece citația reprezintă motivare pentru a lipsi motivat de la locul de muncă.
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
Dapix, utilizator
aniandrei a scris:

....
Exista cadrul legal prin care eu sunt obligata sa-i acord liber?


Art. 148 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Daca salariatul isi doreste sa fie prezent in sala de judecata in ziua respectiva, isi va gasi modalitatea pentru a fi acolo, de ex concediul medical, concediu fara plata, etc!
Faptul ca va instiintat ca are o citatie si ca nu poate fi prezent la munca intr-o anumita zi, denota ca nu are nimic de ascuns!
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2016
avevio, utilizator
Problema porneste de la salariat, care nu prea doreste sa se prezinte in instanta. El este cel care solicita de la firma o adeverinta din care sa reiasa ca in ziua respectiva firma nu se poate dispensa de serviciile lui.
Doresc sa stiu daca firma are de suportat consecinte in urma eliberarii adeverintei si daca aceasta zi libera pe care i-o acordam intra in categoria evenimente speciale si poate fi considerate zi platita, fara acordare tichet de masa.
spuneti-i ca nu e obligat sa se prezinte, nu are de ce va baga in asta.

Alte discuții în legătură

Act aditional de suspendare pt. "invoit" ? oti oti In cazul "invoirilor" adica salariati care nu mai au zile de concediu dar imi vin cu cereri de invoiri pentru diverse probleme personale... suntem obligati ... (vezi toată discuția)
Reclamant nicoleta.23 nicoleta.23 Buna ziua. Este obligata conducerea unei institutii sa ii acorde timp liber, unui salariat care a reclamat institutia, pentru a participa la proces in ... (vezi toată discuția)
Orele in care un salariat absenteaza de la locul de munca, dupa ... VivieneV VivieneV orele in care un salariat absenteaza de la locul de munca, dupa ce a fost luat cu ambulanta, cum vor fi evidentiate in pontaj? Precizez ca nu a depus concediu ... (vezi toată discuția)