avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare diminuare salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare diminuare salariala

Buna seara,
Va rog sa -mi explicati daca pot si cum pot sa-mi recuperez o diminuare salariala care s-a facut fara alt temei decat ca unitatea este in pierdere.
In februarie 2014 s-a facut o majorare de salariu in baza unei decizii interne, dar nu s-au facut acte aditionale la contract pe care sa le semnam.
Acum fara sa ni se aduca la cunostinta ne-am trezit cu salariile diminuate cu aprox.40%. Este legal, este corect, ce se poate face pentru a ne recupera salariile ?
Cel mai recent răspuns: Livius Laslau , Consilier juridic 07:22, 17 Noiembrie 2016
Aveti urmatoarele posibilitati :
- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Din punctul meu de vedere, ar fi nevoie de mai multe detalii. De exemplu, daca banii care i-ati primit de la angajator erau formati dintr-o parte fixa (negociata in CIM si pentru care ati semnat state de plata sau ati primit fluturasi) si o parte bonusata ''la negru'', fara nici un act doveditor (fluturasi, stat de plata sau plata pe card), nu prea aveti cum sa dovediti diminuarea cu 40%, doar daca aceasta s-a operat la salariul ''alb''. In schimb, daca aveti documente care sa ateste intreaga valoare a sumelor de bani primite sub forma de salariu, atunci puteti sa va adresati instantei de judecata pentru recuperarea diferentelor retinute nejustificat de catre angajator.
Plata salariilor s-a facut pe stat de plata, am semnat fluturas pentru sumele respective, a fost operata majorarea din 2014 in revisal, doar ca nu am primit un act aditional la cim sau ceva scris prin care sa putem face dovada ca banii acestia i-am castigat si acum diminuarea depaseste suma cu care ne-au crescut salariile in 2014.
Actul aditional sau decizia de reducerea salariului ati primit/ati semnat ?
In aceasta situatie, puteti aplica modalitatile de recuperare a banilor, conform celor prezentate anterior de catre colegul freeelis.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata slariului anescunicolae anescunicolae In perioada 01 aprilie 2014- 01 febr. 2015 am lucrat ca sofer pt o firma din Italia avand contract cu o firma de plasare din Romania. In toata aceasta perioada ... (vezi toată discuția)
Legislatie munca Nicoleta2018 Nicoleta2018 Buna ziua,am si eu o intrebare,daca ma puteti ajuta: Lucrez la o statie peco,in anul 2017,nu am avut concediu de odihna,pe motivul ca nu a fost personal si nu ... (vezi toată discuția)
Diminuarea salariului de incadrare Cutzi Cutzi Buna ziua, La firma la care lucrez am fost chemata zilele acestea pentru a semna un act de confidentialitate, la care era atasat un act aditional de ... (vezi toată discuția)