avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teoria impreviziunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teoria impreviziunii

- x a fost obligat la plata de sulta de 10.000 euro prin sentinta.

- acum preturile au scazut vertoiginos.

se mai poate modifica cuantumul in baza teoriei impreviziunii ?

merci

Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 21:19, 3 Septembrie 2009
Pai, in primul rand, trebuia sa plateasca imediat, inainte de a scadea preturile :weg: asa putea sa evite impreviziunea.
Daca maine cresc preturile o sa plateasca 20.000 euro tot pe teoria impreviziunii ?
Aplicatiile acestei teorii sunt mai rare si intotdeuna in cazuri de exceptie cand doar astfel se poate evita o flagranta inechitate.
Executarea unei hot. jud. nu are legatura cu impreviziunea.
Asadar, raspunsul meu este: Nu, nu se poate. Si cred ca nu are rost nici sa incerce.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Aceeasi parere o am si eu . Plata sultei trebuia facuta imediat . Chiar daca ar incerca instanta ii va respinge cererea ca nefondata!B-)
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Teoria imprevziunii se aplica in materia contractelor cu executare succesiva incheiate pe termen indelungat, iar rolul este de a echilibra unele raporturi contractuale (din cate stiu eu teoria impreviziunii se aplica numai in materia contractelor) care dintr-o cauza externa, (dar care nu reprezinta o cauza de forta majora sau ceva similar) au fost dezechilibrate foarte puternic (de ex: contract incheiat pe 5 ani, livrarea de marfa la pretul de 5 lei; iar dupa doi ani dintr-o cauza oarecare se ajunge la o inflatie de 300%, astfel incat 5 lei nu mai inseamna nimic!

Importanta teoriei impreviziunii e relativ redusa, deorece de regula contractele pe durata indelungata prevad de modificare a contractelor, de cele mai multe ori legate de cursul valutei, aurului, etc.

In nici un caz nu poate fi folosita teoria impreviziunii pentru a modifica un titlul stabilit in bani!
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
ContSters56778, utilizator
J H a scris:

Teoria imprevziunii se aplica in materia contractelor cu executare succesiva incheiate pe termen indelungat,


Despre domeniul de aplicare a teoriei si incidenta restransa in cazul contractelor uno-ictu gasiti aici : www.e-referate.ro/.../Teoria_impreviziunii2006-09-26.html
DOMENIUL DE APLICARE A TEORIEI IMPREVIZIUNII

Domeniul teoriei impreviziunii este format de contractele cu titlu oneros, a caror executare se intinde in timp (contractele afectate de un termen suspensiv sau contractele cu executare succesiva), dar si contractele uno ictu in unele cazuri. Numai in cazul actelor juridice se poate vorbi despre prevederea efectelor si despre perturbari cauzate acestor efecte de imprejurari ulterioare, neprevazute si imprevizilile. Nu se afla in campul de aplicare a teoriei impreviziunii prestatiile pe care partile unui raport juridic obligational generat din savarsirea unui fapt juridic licit sau ilicit le datoreaza.
Efectele raporturilor juridice obligationale izvorate din savarsirea faptelor juridice (in sens restrans) se situeaza prin excelenta in domeniul imprevizibilului chiar de la data nasterii lor, iar aceasta cel putin in ceea ce o priveste pe una dintre parti, de regula creditorul.
Nu vom fi in prezenta impreviziunii nici atunci cand partile au inserat in contractul lor clauze de indexare( corelarea unei valori economice cu alta valoare economica in vederea mentinerii in timp a valorii reale a obligatiilor contractuale), care vor face sa varieze pretul in functie de evolutia unui indice ales de ele sau au convenit ca in anumite situatii sa revizuiasca contractul lor, amiabil sau recurgand la un judecator. Inseraea unor asemenea clauze are semnificatia prevederii de catre parti a posibilitatii revizuirii contractului in anumite circumstante, iar judecatorul sesizat in acest scop nu va face decat sa aplice prevederile contractului, respectand astfel forta sa obligatorie.
Aplicarea teoriei impreviziunii presupune interventia judecatorului pentru restabilirea echilibrului contractual rupt datorita unor imprejurari neprevazute de parti la incheierea contractului si imprevizibile la aceeasi data, in absenta unor clauze exprese sau a unor prevederi legale care sa-l abiliteze pentru a-si revizui contractul.
Astfel in ceea ce priveste domeniul de aplicare a teoriei impreviziunii, trebuie sa consatatam ca aceasta priveste numai contractele ce au ca obiect obligatii exprimate intr-o unitate monetara a caror executare nu este concomitenta

:offtopic: @ U.B.I.K.- apropo de statusul Dvs., dubla negatie in engleza stim ca nu este permisa, dar in lb. romana ce semnificatie are ? :)
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
godspeed, utilizator
Un raspuns mai complet era greu de dat! Exceptie facand poate o lucrare de specialitate.
Insa nu inteleg care a fost scopul citarii mele?

Alte discuții în legătură

Clauza de hardship luiza2008 luiza2008 Va rog frumos sa ma lamuriti cu o chestiune...la ce se refera mai exact clauza de hardship? Stiu ca este un tip de clauza contractuala utilizata in domeniul ... (vezi toată discuția)
Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
Banca imi refuza reesalonarea irad irad Am un credit la o banca si timp de un an mi-am achitat la timp ratele. A urmat o perioada dificila din punct de vedere financiar: am fost 2 luni in concediu ... (vezi toată discuția)