avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1090 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie

Cum ma duc in custodia mamei daca legea m-a dat la tata.
Am uitat sa precizez ca am implinit varsta de 16 ani. Ar trebuii sa pot alege la aceasta varsta cu cine vreau intradevar sa raman. Cand s-au despartit aveam 11 ani.. Am spus ca vreau la mama insa tot la tata m-au dat.
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2016
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:11, 24 Noiembrie 2016
Pasul 1 - Te duci pe două picioare ;)
La vârsta aceasta e greu să te oprească cineva, cu excepția situației în care ai avea de trecut vreo frontieră pentru a ajunge la celălalt părinte.

Pasul 2 - Schimbarea măsurii din hotărâre.
(dacă ai ajuns deja unde voiai să ajungi ar fi o punere de acord a hotărârii cu realitatea).

Din cele 4 rânduri pe care le-ai scris, mi-e greu să ghicesc ce fel de hotărâre s-a pronuntat în cazul tău. Dacă acum ai 16 ani și la divorț aveai 11 ani, atunci imi rezultă că anul divorțului a fost 2011, an care coincide cu anul intrării in vigoare Noul Cod Civil. Iar hotărârile din primăvară-vară 2011 (date pe vechiul cod al familiei) arată într-un fel și cele din toamnă (după 1. oct. 2011) nu prea mai seamănă cu cele dintâi. (nu prea ...fiindcă unii s-au dumirit mai târziu că ar trebui să aplice noul cod civil și proceselor aflate deja pe rol)

Dacă ai acces la hotărâre, uită-te și vezi ce scrie pe ultima pagină, după formula „în numele legii hotărâște”. Scrie „încredințează...” sau scrie „autoritatea părintească...” și „stabilește locuința minorului la...”?

Dacă este hotărâre de încredințare (pronunțată pe vechiul Cod al Familiei) atunci mama ar putea să solicite schimbarea măsurii încredințării cu exercitarea în comun a autorității părintești (din Noul Cod Civil) și stabilirea locuintei la ea.

Dacă hotărârea este pronunțată pe noul cod, atunci ar fi de schimbat doar locuința.

Iar schimbarea locuinței o poți cere chiar tu. (în funcție de unele amănunte pe care nu am de unde să le cunosc, pentru că nu le-ai povestit)

Iată temeiul de drept (din Noul Cod civil):

Art. 498. - (1) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate cere părinţilor să îşi schimbe felul învăţăturii sau al pregătirii profesionale ori locuinţa necesară desăvârşirii învăţăturii ori pregătirii sale profesionale.
(2) Dacă părinţii se opun, copilul poate sesiza instanţa de tutelă, iar aceasta hotărăşte pe baza raportului de anchetă psihosocială. Ascultarea copilului este obligatorie, dispoziţiile art. 264 fiind aplicabile.

instanta de tutelă = judecătoria din orașul (sau sectorul Mun București) în care locuiești

Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2016
romascanu, moderator
Copilul unei prietene, cam de 17 ani asa, a venit pe picioarele sale la mama intr-o buna zi de vara. A venit pret de cateva judete, cu autocarul + trenul + autobuz.
Avea ceva haine intr-o geanta.
Mama-sa i-a deschis usa, I-a pus masa, i-a facut patul, i-a golit un raft intr-un dulap si gata.
N-a mai modificat nimeni hotararea de incredintare, li s-a parut ca nu mai merita pentru un an cat mai era pana la majoratul copilului.
Fara hotararea modificata au avut ceva problem cu inscrierea la noul liceu, dar s-au depasit doar prin discutii.
Va puteti duce unde vreti.
Aveti o varsta care va permite...

Si daca vor exista probleme se pot rezolva ulterior...
Da, se poate fara hotarare doar ca ramane o problema destul de importanta nerezolvata. Tatal poate cere si executa in continuare pensia de intretinere datorata de mama.
Cris1971 a scris:

Da, se poate fara hotarare doar ca ramane o problema destul de importanta nerezolvata. Tatal poate cere si executa in continuare pensia de intretinere datorata de mama.

Mda, se poate cere executarea, dar nu de catre tata, ci de minorul cu capacitate restransa, cu incuviintarea unui parinte, eventual tatal. Dar ce bine ca intr-un asemenea demers mama debitoare se poate apara, ceea ce reduce si mai muuult sansele sa fie promovat.

Plus ca tatal care agita apele in acest fel se expune la o actiune de stabilire pensie alimentara. Un fel de sapa groapa mamei si cade singur in ea.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2016
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a lua copiii peste hotare elenarytova elenarytova cu tatal copiilor am devortat,judecata a hotarit ca copii sa ramina la intretinerea mea 1.derectorul are dreptul de a nu da dosarul personal a ... (vezi toată discuția)
Domiciliu minor ContSters205298 ContSters205298 Hotararea Instantei: Autoritatea parinteasca asupra minorului se exercita in comun de ambii parinti,domiciliul minorului la mama (oras). Intrebare: Tatal ... (vezi toată discuția)
Transfer scoala danyleca danyleca Buna ziua! Sunt in divort cu sotul meu si avem un copil de 16ani, termina clasa a IX-a la seminar, dar nu-si mai doreste sa urmeze aceasta scoala si vrea sa-l ... (vezi toată discuția)