avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament cu datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament cu datorii

Buna ziua! Am un apartament in proprietate si vreau sa-l vand. Am acumulat, in timp, datorii la intretinere si la finante.Mentionez ca exista intabulare in cartea funciara a dreptului de ipoteca legala asupra imobilului pentru suma restanta, in favoarea asociatiei de proprietari. Intrebarea mea este daca pot sa-l vand in conditiile date, cu preluarea datoriilor de catre cumparator si cum se procedeaza astfel incat nici o parte sa nu fie afectata. Daca se poate sa-mi spuneti si ce costuri implica.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:00, 20 Noiembrie 2016
Aveti in vedere ca trebuie sa platiti si impozit pe vanzare care poate fi de 2-3 % din valoare.
Daca cumparatorul este de acord sa preia datoriile atunci acestea se vor inscrie in contractul de v/c. Atat certificatul fiscal eliberat de directia taxe si impozite cat si adeverinta eliberata de asociatie pot fi emise cu datorii. Asociatia va trebui sa ridice ipoteca dupa incheierea contractului de v/c.
Cel mai simplu ar fi sa incheiati o promisiune de v/c cu un avans care sa acopere toate datoriile si apoi incheiati tranzactia.
Iata ce prevede L nr 230/2007
Articolul 20
(1)Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2)Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept .
(3)In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

Puteti solutiona prin incheiere de promisiune de vanzare cu achitare avans, din care acoperiti integral debitul in evidenta asociatiei de proprietari iar cu documentul justificativ radiati de la ocpi privilegiul imobiliar instituit de asociatia de proprietari
Va multumesc frumos! dar, -asa cum spuneti am fost la notariat pentru a incheia un antecontract cu promisiune de vanzare si m-am lovit de refuzul a doi dintre ei fiecare motivand, ba ca nu face promisiune de vanzare, sau ... ca mai bine sa se incheie contractul de v/c direct sub motiv ca trebuie sa vina la incheierea actelor si reprezentantul asociatiei. Sincer cumparatorului I-au indus o stare de nesiguranta in ce-l priveste tranzactia iar mie, ca n-as avea solutii pentru finalizarea ei. As vrea sa intelg motivul tergiversarii lucrurilor, in conditiile in care totusi asa cum aratati solutii exista.
Mai cautati alt notar caci solutiile v au fost expuse anterior si sunt perfect legale.
doublemit a scris:

sa se incheie contractul de v/c direct sub motiv ca trebuie sa vina la incheierea actelor si reprezentantul asociatiei.

Este o afirmatie netemeinica
Conform dispozitii in vigoare ,in cazul bunurilor imobile care se tranzactioneaza,vanzatorii au obligatia sa prezinte la inchieea formalitatilor la notar adeverinta semnata de reprezentantii asociatiei de proprietai si stampilata din care sa rezulte situatia finanaciara a vanzatorului in raport cu asociatia de proprietari-daca se inregistreaza sau nu cu debite in evidenta asociatiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Op conditionat pentru stingerea datoriilor catre asociatia de proprietari? scarlat_ramona scarlat_ramona Buna ziua, sper sa adresez intrebarea in sectiunea potrivita. As dori sfatul dvs in urmatoarea situatie: Dorim sa achizitionam prin Prima Casa un apt ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare andreea998 andreea998 buna ziua. am si eu cateva intrebari despre acest act emis de un notar public. am facut acest contract , am dat un avans , iar diferenta se va plati in rate ... (vezi toată discuția)
Încheiere antecontract achiziționare imobil. este normal ca proprietarul să-mi ceară bani pentru plata unor taxe? Cristii1992 Cristii1992 Buna ziua !! Doresc sa cumpăr un apartament cu plata cash și ma întrebam dacă este posibil fără antecontract. Când am vizitat apartamentul vânzătorul ... (vezi toată discuția)