avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea e singura solutie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea e singura solutie?

nu a fost facuta succesiunea dupa parinti,terenurile au fost impartite intre frati si casa este inchiriata~~eu imi platesc impozitele pe terenuri dupa o adeverinta a parintilor,dar fratii mei nu au platit niciodata impozitul pe ce au de la parintii nostri ~~pot sa-mi fac acte pe terenuri fara sa-i chem pe acestia in instanta? nu vreau sa platesc parte din impozitele pe care acestia le datoreaza de aproape 10 ani si nu vreau parte din casa.....
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 11:38, 1 Septembrie 2009
Mergeti la notar si dezbateti suscceiunea, apoi faceti un contract de partaj voluntar inaintea notarului, apoi iesiti din indiviziune si fiecare cu problemele lui.
Procedura succesiunii este prevazuta de codul civil ,titlul I.
Art 728 precizeaza concret "
Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune.Un coerede poate oricand cere imparteala succesiunii,chiar cand ar exista conventii sau prohibiti contrarii
"
Art 729 prevede
"Diviziunea poate fi ceruta chiar cand unul sau mai multi din erezi au posedat parti separate din succesiune,daca nu a fost act de imparteala sau daca nu se poate opune prescriptia"

Pentru a da o forma legala,modalitatii dupa cum a-ti inteles sa va impartiti bumurile trebuie sa deschideti procedura succesiuni.
Pentru a face succesiunea aveti 2 modalitati:
1. pe cale amiabila la notar, dar trebuie sa fiti prezenti toti mostenitorii si sa cadeti la intelegere, incheiend si partajul voluntar.
2. la instanta de judecata, daca cel putinunul dintre mostenitori nu este de acord.
Pe cale de consecinta, nu puteti face succesiune de unul singur....
In cadrul actiunii privind partajul succesoral, puteti face dovada cheltuielilor efectuate cu activul mostenirii.
Sau poate reusiti sa dovediti ca fratii dvs. nu au acceptat mostenirea de pe urma parintilor in termenul legal de 6 luni de la data decesului acestora, motiv pentru care nu pot avea calitatea de mostenitori legali, fiind straini de succesiune (desi din ce sustineti, nu prea pare...)
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O cale legala pentru rezolvarea unei mosteniri borcea bogdan borcea bogdan tatal meu a cumparat in cote egale cu fratele meu o casa cu teren aferent. Fratele meu a decedat si prin hotarare judecatoreasca unul din nepoti a devenit ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune,costuri si pasii ce trebuiesc parcursi cristi091974 cristi091974 Buna seara, Am avut o bunica care a decedat saptamana trecuta la varsta de 91 de ani.In anul 1987 a facut un testament (legalizat la notar) in care ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la succesiune mihaibatranu mihaibatranu In urma decesului parintilor, au ramas o serie de bunuri imobile pentru care am facut succesiunea, iar ca succesori am ramas, pana acum 5 ani, eu si fratele ... (vezi toată discuția)