avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contract de comodat :la notar sau nu ?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contract de comodat :la notar sau nu ?

Am infiintat recent un PFI pt. asistent medical iar finantele mi-au acceptat comodatul pentru imobil facut intre mine si tatal meu , fara notar . Acum , ca sa-mi pot deduce benzina pentru garzi , trebuie sa fac comodat pe masina sotului meu si am inteles de la alte colege ca trebuie neaparat sa fac actul la notar . Am fost sa-l fac si notarul era in dubii zicea ca ar fi suficient intre mine si sot . Am sunat la call center Finante si de acolo mi-au zis ca mi l-as putea face daca vreau si la notar , dar ca in lege nu cere nicaieri sa fie facut strict la notar si ramane la latitudinea inspectorului care-mi va verifica firma candva daca-mi accepta contract simplu ( si tot ce rezulta de acolo) sau la notar ....Va rog sa ma sfatuiti sau sa-mi recomandati un articol de lege exact din care reiese ce ar trebui sa fac de fapt . Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 18:26, 4 Aprilie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce vi s-a spus este corect: este suficient sa incheiati contractul sub semnatura privata. In lege nu se prevede forma autentica (la notar) pentru validitatea contractului.
Va mulțumesc frumos! Sa aveti o zi buna !
Mai am totusi o intrebare in legatura cu contractul de comodat pentru masina ; mi-a fost atrasa atentia ca ar putea fi o problema de ,,conflict de interese''( sau ceva asemanator ) pentru ca cel care mi-a inchiriat masina e chiar sotul meu . Este ceva in lege in sensul acesta ? Va multumesc anticipat .
Nu exista conflict de interese. Oricum, cheltuielile facute cu autoturismul sunt deductibile in proportie de 50%.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca incheiati contract de comodat cu sotul, nu este nicio problema.

Daca incheiati contract de inchiriere, asta e o alta discutie. S-ar putea sa fie nevoie sa se plateasca impozite la administratia financiara si trebuie verificat daca sunt incidente prevederile fiscale privind tranzactiile cu persoanele afiliate. De asemenea, fiscul ar putea reincadra un astfel de contract si s-ar putea sa va refuze de la deductibilitate chiria platita.

Alte discuții în legătură

Pfi cu sediul in alt oras decat cartea de identitate adi.h adi.h PFI medic cu sediul in alt oras decat cartea de identitate Buna ziua. Ma intereseaza sa deschid un PFI pentru a ma putea angaja intr-o firma din ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere sau contract de comodat mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Am si eu o intrebare. Ce se recomanda a se incheia pentru stabilirea sediului social al unei asociatii (ONG): [b]contract de inchiriere[/b] sau ... (vezi toată discuția)
Decontare reperatii masina tomaioan tomaioan Buna ziua.Doresc sa stiu daca sunt PFA si am un contract de comodat avand ca obiect masina personala, pot sa-mi trec la cheltuieli micile reparatii la masina( ... (vezi toată discuția)