Buna ziua,
In anul 2010 am achizitionat prin programul Prima Casa, impreuna cu prietenul meu un apartament. Din pacate acum cateva luni relatia noastra s-a finalizat si am ajuns si la subiectul "apartament". El isi doreste sa vindem apartamentul, sa achitam creditul si diferenta sa o impartim in mod egal...lucru nu tocmai echitabil tinand cont ca mai mult de 80% din investitiile aduse in apartament si cheltuielile cu tot ce inseamna intretinere, rata, etc...au fost suportate de mine.
Am vreo sansa sa pastrez apartamentul si sa-i returnez lui doar ceea ce a investit, puteti sa ma sfatuiti?
Va multumesc!
O zi buna!
Puteti sa pastrati dumneavoastra apartamentul, eventual sa solicitati partajul pe cale judiciara, daca prietenul se opune.
Suma de bani pe care trebuie sa o platiti prietenului cu titlul de sulta va fi stabilita, in principiu, conform inscrisurilor care dovedesc contributia acestuia.
O alta chestiune de luat in considerare este modul in care se va transa situatia din contractul de credit, caci, daca dvs. nu puteti dovedi ca detineti venituri suficiente pentru a putea acoperi intreaga rata, va trebui sa aduceti in garantie un alt codebitor/fidejusor sau un bun suplimentar, in caz contrar, banca poate sa nu aprobe renuntarea la calitatea de codebitor al prietenului, iar aceasta situatie poate avea impact asupra unui eventual partaj.