avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu știm ce să facem - refuz minor revenire la ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu știm ce să facem - refuz minor revenire la domiciliu

Avem un băiat de 13ani l-am lăsat la bunici în vacanta și de atunci refuză să mai vină acasă, neducandu-se nici la școală. Ne spune ca nu avem ce să-i facem,Ce putem face în aceasta situație?
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 15:24, 24 Noiembrie 2016
Da, DGASPC ar trebui sa va ajute daca ii solicitati.

Daca e vorba de ambii parinti care merg impreuna si bunicii nu se opun poate exista si o versiune de folosire a constrangerii pentru rezolvarea problemei.

Copilul nu este chiar de capul lui si mai exista si riscul iminent sa o ia pe cai gresite.
Trebuie sa mearga la scoala si nu are dreptul de a se opune la asa ceva.
Eu i-as trage o mama de bataie... Pana la urma mai bine sa il ia protectia copilului decat sa fie mai rau. Dicutati cu un psiholog. Cea mai rea optiune e sa il lasati sa faca ce vrea.
Oamenilor le e teama de a nu suferi pedepse din partea autoritatilor, de aceea intreaba aici pe forum (vezi telefonul copilului, etc.). Li s-a urcat la cap cu drepturile copilului!
Categoric trebuie pus la punct pustiul. Este inadmisibil sa ne uitam in coarnele copiilor cand ei fac prostii.
Sper sa reuseasca sa-l faca pe copil sa mearga pe o cale buna! Bafta!
V-as recomanda sa mergeti acolo si sa stati de vorba cu copilul. Onest si fara amenintari.
Nu e vorba nici de pus la punct, nici de mama de bataie si nici de scapat de sub control.
E vorba ca nu l-ati invatat despre fapte si consecinte, despre cum se iau deciziile, despre responsabilitati, despre viitor, despre planuri, despre valori.
Acum a venit pubertatea peste el si aplica tot ce a invatat (sau n-a invatat).
N-o sa rezolvati intr-o zi, n-o sa rezolvati intr-o saptamana, n-o sa rezolvati intr-o luna Poate in cativa ani daca sunteti norocosi.
N-o sa rezolvati cu bataia si nici cu forta.
Copilul are oarecum dreptate, nu prea aveti ce sa ii faceti. Trebuie sa il convingeti sa isi faca singur.

Mergeti si aflati de ce nu vrea sa vina acasa (poate e o metoda de a va pedepsi, poate nu intelege de ce l-ati trimis acolo, poate il tratati ca pe un pachet nu ca pe o persoana cu nevoi si ganduri si sentimente proprii), de ce nu vrea sa mearga la scoala. Gasiti un compromis cu care sa fie de acord, preferabil sa vina din partea lui. Poate vrea sa mearga la scoala acolo, la bunici. Poate nu intelege de ce e nevoie sa mearga la scoala (oricum aveti probleme mult mai mari decat scoala in prezent).
Ce face in timpul in care lipseste de acasa? A pierdut (mai mult sau mai putin) anul scolar curent, ce vrea sa faca in timpul asta? Ce vrea sa faca anul viitor? Si in cel care urmeaza dupa anul viitor? Aveti obligatia sa il intretineti pana la 18 ani, ce vrea sa faca apoi?

Desigur, pentru toate astea aveti nevoie sa stabiliti un canal de comunicare. Poate reusiti sa treceti peste faptul ca va raspunde urat si sa nu blocati dvs dialogul acolo. Pare (din putinele lucruri pe care le spuneti) un copil care nu se valorifica pe el, se pedepseste si apoi se razbuna pe cei de la care se asteapta la protectie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara.am 17 ani si 4 luni si vreau sa plec de acasa! aș avea o întrebare,daca se ... andreea.eu.05 andreea.eu.05 Bună seara.Am 17 ani si 4 luni! Aș avea o întrebare,daca se poate. Eu sunt luată in plasament de catre bunica maternă, insa nu avem o relatie deloc ... (vezi toată discuția)
Copil problema desperadoxyz desperadoxyz Va salut! M-as bucura daca ma-ti putea ajuta cu o problema. Este vorba de un copil minor de 15 ani care fuge noaptea din casa, nu vrea sa mearga la scoala, se ... (vezi toată discuția)