ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
În numele legii
D E C I D E:
Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Ploieşti.
Stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 2 alin. (1), art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, aprobată cu completări prin Legea nr. 78/2005, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 2 alin. (1) şi (3) din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.550/2004 de aprobare a Normelor metodologice de evaluare a pensiilor din sistemul public, stabilite în fostul sistem al asigurărilor sociale de stat potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în vederea recalculării în conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001 este:
- 20 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa I de muncă; şi
- 25 de ani în cazul celor care au lucrat efectiv în grupa a II-a de muncă, conform art. 14 din Legea nr. 3/1977, cu modificările şi completările ulterioare;
- 30 de ani (în cazul bărbaţilor) şi 25 de ani (în cazul femeilor), pentru cei care au lucrat efectiv în grupa a III-a de muncă, potrivit art. 8 alin. (1) din Legea nr. 3/1977, cu modificările şi completările ulterioare.
Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2015.
Sursa:
[ link extern ]
Intrebare:
De ce a mai dat aceasta decizie in 2015 Inalta Curte daca asa cum spuneti d-voastra legea 3/1977 este abrogata ?
Eu am castigat in instanta(fara avocat) decurand pe interpretarea art.14 din legea 3/1977 din aceasta decizie.
Trebuie sa repet:
Nu sunt avocat
Nu sunt jurist
Nu sunt licentiat
Nu ma consider specilist pe domeniul pensiilor
Am doar studii medii
Din aceste motive nu trebuie neaparat sa aveti incredere in ceea ce spun eu.
Ce pot sa spun eu:
Nu am intalnit pana la acest moment o problema de compententa Caselor locale pe care sa nu o rezolv.
D-voastra nu veniti cu problemele concrete pe care le aveti.
Veniti cu generalitati.