Buna ziua !
As dori sa prezint o situatie la care as dori un raspuns avizat . Ma aflu in situatia de a parasi sistemul militar obligat de prevederile Legii 384/2006 . Nu vreau sa comentez nedreptatile create de aceasta lege stramba care spune ca la 40 de ani nu mai sunt bun pentru armata desi sunt pe o functie de specialist . In ultima perioada am facut o internare in spital unde am am descoperit o boala incurabila , armata s-a asigurat ca n-o s-o uit toata viata , ideea este ca implinesc 40 de ani la jumatatea perioadei de concediu medical de 90 de zile urmand a mi se incheia contractul de munca in plin concediu medical fara a beneficia de conditiile Codului muncii care spune ca " pe perioada concediului medical se suspenda dreptul angajatorului de a incheia raporturile de munca cu angajatul . Doresc sa stiu cine-mi va plati concediu medical pana la concurenta a 90 de zile , pana la prezenta in fata Comisiei de expertiza . Trebuie facut dosarul de somaj sau nu ? Am inteles ca o varianta ar fi plata direct de catre Casa de Asigurari . Si o alta intrebare ar fi ca pe anul in curs nu am beneficiat de concediu de odihna , in consecinta, acesta mi s-ar putea plati ?
Multumesc mult .
Avand in vedere ca va inceta contractul de munca , la "lichidare" MAN trebuie sa va plateasca toate drepturile restante, inclusiv contravaloarea concediului de odihna neexecutat. cf art 14 alin 2 Legea 384/2006.
In cazul in care nu beneficiati de suspendarea contractului de munca pe durata concediului de boala (desi imi e greu sa cred...) va puteti adresa direct CAS , urmand ca acestia sa va plateasca indemnizatia. Va incadrati in situatiile de exceptie:
"Persoanele aflate intr-una din urmatoarele situatii de exceptie:
- fosti salariati care erau in concediu medical in momentul incheierii cartii de munca, daca incetarea activitatii a fost din motive neimputabile lor (faliment, suspendare de activitate, desfiintarea locului de munca etc)
- salariati cu contract de munca pe perioada determinata
- femei gravide, daca nasterea survine in interval de maxim 9 luni de la desfacerea contractului de munca sau de la incetarea somajului
pot solicita plata concediilor de catre CASMB, atat timp cat concediul medical este pe acelasi cod de diagnostic si fara nicio zi de intrerupere. "
Documente necesare pentru solicitarea platii concediilor de catre CASMB, dupa caz:
- cerere tip
- copie dupa cartea de munca (incheiata la ITM)
- copie dupa contractul de munca pe perioada determinata
- copie dupa decizia de incetare a activitatii
- adeverinta de venit cu venitul brut si numarul de zile lucratoare pentru sase luni anterioare concediului medical initial si pana la incetarea cartii de munca
- copie dupa ultimul concediu medical platit de catre angajator (vizat la Platitor, completat la Platitor si cu stampila "Conform cu originalul")
in cazul in care angajatorul plateste doar o parte din concediul medical (pana la incetarea activitatii) si restul urmeaza a fi platit de catre CASMB, copie dupa certificatul medical, nevizat la Platitor, necompletat la Platitor si cu viza "Conform cu originalul"
Va multumesc mult ! Legat de suspendarea contractului de munca pe durata concediului de boala , am inteles ca "termenul curge " si ca la implinirea varstei de 40 ani ( frumos mod de a sarbatori !! )raportul inceteaza de drept cf Legii 384 .