avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitor rezervatar?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitor rezervatar?

Buna ziua,
Va rog, daca puteti, sa imi raspundeti la o intrebare :
In urma cu 5 ani sotul sorei mele a decedat.
Au locuit impreuna timp de 20 de ani in casa parintilor sotului.
In toti acesti ani s-au gospodarit impreuna investind substantial in respectiva casa.
Dupa 2 ani de la decesul sotului, sora mea s-a recasatorit si locuieste impreuna cu noua familie la alta adresa.
Parintii fostului sot inca traiesc si mai au o fata.
intrebarea este : daca sora mea are drept de mostenire asupra locuintei in care a stat 20 de ani si in care a investit considerabil.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2016
unomnormal, utilizator
Cel mai recent răspuns: unomnormal , utilizator 10:51, 24 Noiembrie 2016
Buna ziua,
Are dreptul la 5/8 din bunurile realizate in p[erioada casatoriei daca le poate dovedi cu acte sau alte mijloace de proba.
Sa contacteze un avocat si acesta, dupa ce va studia situatia de fapt si de drept, o va putea ajuta.
Asupra locuintei nu are niciun drept intrucat este proprietatea fostilor socri.
Daca a contribuit la modernizare si/sau renovare are un drept de creanta pe care trebuie sa il dovedeasca cu probe inclusiv cu martori.
Buna ziua,
Am folosit termenul "BUNURI REALIZATE IN PERIOADA CASATORIEI" deci nu locuinta.
@Av. Gabriel Klein Kiritescu, nu a fost o replica la raspunsul dvoastra ci la mesajul userului care s-a referit la dreptul asupra locuintei. Se intelege ca v-ati referit numai la bunuri!:)
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2016
cyan, moderator
cyan a scris:

Asupra locuintei nu are niciun drept intrucat este proprietatea fostilor socri.
Daca a contribuit la modernizare si/sau renovare are un drept de creanta pe care trebuie sa il dovedeasca cu probe inclusiv cu martori.

Va multumesc pentru raspunsuri.
Poate dovedi cu martori si chiar cu ceva documente participarea la modernizarea locuintei.
Nu intentioneaza sa ceara nimic atata timp cat fostii socrii traiesc si locuiesc in respectiva locuinta.
Intentioneaza sa isi ceara drepturile atunci cand se va pune problema mostenirii.
Deci sa inteleg ca nu poate cere, atunci cand se va pune problema mostenirii, decat 5/8 din ceea ce poate dovedi ca a fost contributia sotilor la modernizarea locuintei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea casatoriei marian1900 marian1900 Sora mea este casatorita legal,si din pacate nu se mai intelege cu sotul ei,ea a stat in casa parintesca a sotului ei a investit bani acolo,iat acuma a ... (vezi toată discuția)
Divort, partaj, incredintarea minorului... m_andrei m_andrei In primul rand Hristos a inviat! As avea nevoie de cat mai multe informatii referitoare la actiunea de divort. Persoana in cauza este sora mea. Datele ... (vezi toată discuția)
Mostenire adriano23 adriano23 bunà ziua .sintem 2 surori.tatàl nostru este unicul proprietar al casei noastre. vroiam sà stiu dacà tatàl meu poate sù-i ... (vezi toată discuția)