avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Traducatorii (profesie liberala) platesc asigurare de ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Traducatorii (profesie liberala) platesc asigurare de sanatate daca au si carte de munca la un SRL?

Daca functionez si ca persoana fizica (traducator) inregistrata la Administratia Financiara dar sunt si angajata la un SRL care imi plateste cartea de munca, am obligativitatea sa virez contributia la CASMB si ca traducator - pe baza estimarii de venit???

Multumesc anticipat,
Delia Motoasca
Cel mai recent răspuns: Delia Elena NEDA , Traducator autorizat 13:57, 6 Septembrie 2009
Da.
Sunteti absolut sigur(a)?
Mi se pare o aberatie, scuzati-mi nestiinta...
Si dividendele obtinute de la un SRL? Si la astea platesc 6,5%???
Nu pot sa cred! Nimeni nu plateste in bransa asta, e prima oara cand aud asa ceva (am primit o notificare de la CASMB sa prezint documentele justificative din ultimii 5 ani , am crezut ca e o gluma)

Cum adica "functionez si ca persoana fizica (traducator) inregistrata la Administratia Financiara"? Ce inseamna asta? Persoana Fizica Autorizata?

Te intreb pentru ca in functie de raspuns datorezi sau nu CASS.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
Iulian MANEA, Contabil
Ca sa anticipez putin raspunsul calitatea de salariat nu te scuteste de plata CASS pentru anumite venituri obtinute, dar te scuteste pentru altele.

ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.150 din 31 octombrie 2002
privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate

[...] Art. 51. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1).

(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activităţi desfăşurate de persoane care exercită profesii liberale sau autorizate potrivit legii să desfăşoare activităţi independente;
c) veniturilor din agricultură şi silvicultură, stabilite potrivit normelor de venit pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj şi alocaţiilor de sprijin;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d).

Intre timp cota s-a diminuat la 5,5%.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2009
Iulian MANEA, Contabil
Multumesc de raspuns.
Sincer, incadrarea traducatorilor autorizati in randul PFA, in intelesul OUG 44/2008 este discutabila.
Traducatorii sunt considerati profesie liberala, asadar nu se impune inregistrarea lor la Reg Com., CIFul obtinut de la Administratia Financiara este suficient.

Se pare insa, ca formularea "veniturile din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii liberale sau autorizate" este suficient de clara.... voi fi obligata sa platesc retroactiv....

astept noutati, daca aveti.
multumesc inca o data
delia motoasca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de impunere fnuass viu viu Am fost PFA fara a avea cotract cu casa de asigurari din mai 2006 pana in august 2009 (cu suspendare 2007-2008) si totodata angajata la mai mute firme (3) in ... (vezi toată discuția)
Plata asigurare de sanatate ca pfa daca esti angajat in acelasi timp la o firma Parvuv Parvuv -Am fost si sunt angajat permanent la firme care au platit si platesc pentru mine asigurarile de sanatate. In aceeasi perioada am realizat venituri (din anul ... (vezi toată discuția)
Sunt pfa, am voie sa-mi deschid punct de lucru? Irina Rusu Irina Rusu Sunt PFA traducator autorizat, si am locul de desfasurare a activitatii la domiciliul, dar as vrea sa imi deschid un punct de lucru in alta parte (intr-un ... (vezi toată discuția)