Daca functionez si ca persoana fizica (traducator) inregistrata la Administratia Financiara dar sunt si angajata la un SRL care imi plateste cartea de munca, am obligativitatea sa virez contributia la CASMB si ca traducator - pe baza estimarii de venit???
Sunteti absolut sigur(a)?
Mi se pare o aberatie, scuzati-mi nestiinta...
Si dividendele obtinute de la un SRL? Si la astea platesc 6,5%???
Nu pot sa cred! Nimeni nu plateste in bransa asta, e prima oara cand aud asa ceva (am primit o notificare de la CASMB sa prezint documentele justificative din ultimii 5 ani , am crezut ca e o gluma)
Ca sa anticipez putin raspunsul calitatea de salariat nu te scuteste de plata CASS pentru anumite venituri obtinute, dar te scuteste pentru altele.
ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.150 din 31 octombrie 2002
privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate
[...] Art. 51. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor din activităţi desfăşurate de persoane care exercită profesii liberale sau autorizate potrivit legii să desfăşoare activităţi independente;
c) veniturilor din agricultură şi silvicultură, stabilite potrivit normelor de venit pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj şi alocaţiilor de sprijin;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d).
Multumesc de raspuns.
Sincer, incadrarea traducatorilor autorizati in randul PFA, in intelesul OUG 44/2008 este discutabila.
Traducatorii sunt considerati profesie liberala, asadar nu se impune inregistrarea lor la Reg Com., CIFul obtinut de la Administratia Financiara este suficient.
Se pare insa, ca formularea "veniturile din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii liberale sau autorizate" este suficient de clara.... voi fi obligata sa platesc retroactiv....
astept noutati, daca aveti.
multumesc inca o data
delia motoasca