Buna seara! Va rog mult sa ma ajutati!!! Mama mea are un credit la tbi. Anul trecut cand l-a facut era angajata, intre timp a devenit somera. Acum e plecata din tara de cateva luni dar nu lucreaza, spera sa-si gaseasca ceva. Doua luni nu am achitat rata la creditul tbi iar apoi am depus o supa mai mica. Zilele trecute m-a sunat un recuperator al firmei care mi-a zis ca s-a interesat la primaria orasului in care locuieste mama si ca de acolo a aflat ca este proprietara unuei garsoniere si ca e la usa respectivului imobil sa execute silit. Nu stiu cum au dat de mine dar m-au sunat chiar daca eu nu sunt titularul creditului si nici girant. Mi-au cerut o suma mare sa depun in cont in cateva zile. Le-am explicat ca nu pot depune suma si au zis ca o sa-i ia garsoniera mamei mele. In seara aceasta m-au sunat la ora 21.00 de la biroul judecatoresc de executare silita sa ma intrebe inca o data daca maine depun in cont suma ceruta si le-am spus ca o sa vad maine ce pot face. Este foarte cert pentru mine insa ca nu am de unde sa fac rost de atatia bani. Intrebarea mea este daca este posibil sa ramana mama mea fara casa in conditiile in care creditul nu e ipotecar, iar daca cei de la tbi au acest drept sa-mi spuneti care sunt pasii, ce pot eu sa fac? Un avocat mi-a zis ca nu pot lua nimic decat printr-un ordin judecatoresc, deci trebuie sa fie o judecata la care va fi chemata si mama mea si se va putea apara?
Orice executare silita poate fi efectuata numai in baza unui ordin judecatoresc definitiv si irevocabil.Executarea silita se poate face numai urmand anumite proceduri,in primul rand trebuie ca persoana supusa executarii sa fie instiintata in scris,la domiciliul acesteia,cu 15 zile inainte de a se da curs ordinului judecatoresc(perioada in care se poate plati datoria pentru a nu se mai ajunge la executare silita).
Nu m-ati lamurit intr-u totul. Ordinul asta judecatoresc care da posibilitatea executarii se elibereaza dupa un proces? Si ca sa instiinteze persoana ca este in executare silita sau ca s-a emis un ordin de judecata nu trebuie s-o contacteze personal? Adica daca mama mea nu este in tara si scrisorile raman in posta se poate duce la bun sfarsit procedura?
Da. Ordinul judecatoresc se obtine doar in urma unui proces ramas definitiv si irevocabil. Debitorul se anunta cu 15 zile inainte de executare, in scris, prin posta cu CP, de catre executorul judecatoresc. Daca nu este acasa se poate afisa fie la intrarea in bloc pe usa fie pe usa debitorului, si se considera debitorul legal citat prin afisare publica.
Atata timp cat au primit un raspuns de la DITL (primarie) sigur au inceput executarea silita-adresele le poate intocmi numai un executor bancar sau judecatoresc. actele de procedura se pot aduce la cunostiinta si prin publicare la domiciliu.
DA va pot vinde garsoniera( dreptul de gaj general asupra averii) chiar daca nu au ipoteca, dor pot intra in concurs si cu alti creditori in cazul in care mai exista