avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SCHIMBARE FUNCTIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SCHIMBARE FUNCTIE

Buna ziua, va scriu in legatura cu problema sotului meu, care este angajat al unei banci, acesta fiind selectat prin concurs pe un post unde este incadrat cu studii medii, desi are un master in domeniu. Ieri i-a solicitat seful lui verbal sa lase munca lui pentru ca se va ocupa de acum de curierat, adica carat cutii, plicuri, desi el are distrofie musculara si nu poate ridica nimic. Astazi a discutat din nou cu seful lui tot verbal, i-a aratat documentele medicale si i-a specificat ca el nu poate cara si nici nu i se pare normal din inginer specialist pe flota de ATM-uri sa ajunga un simplu curier, iar acesta i-a spus ca ii desface contractul de munca pe motiv ca nu se supune ordinelor sefului. Ce poate face sotul meu in acest caz? Seful lui refuza sa ii dea ceva scris, deci dovezi nu are.El a ajuns acum 12 luni in urma inchiderii altei banci, prin concurs la banca respectiva si se pare ca se incearca eliminarea lui, intrucat de la inceput i s-a spus de catre acest sef ca nu are loc in banca pentru el.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:09, 27 Noiembrie 2016
1. Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
...
c) felul muncii;
...

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

2. O decizie unilaterala de modificare a functiei se poate constesta in instanta.

3. De asemenea, o modificare unilaterala a raportului de munca - felul muncii - este posibila in cazul delegarii de competenta, in cazul unor situaţii de forţă majoră, cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare de functie Bercut cosmina Bercut cosmina Un angajator poate legal să îți schimbe funcția de șef de raion într-una mai mai mica că lucrător comercial dacă l-ai înștiințat că ești ... (vezi toată discuția)
Transfer asistentă upu fără consimțământ Veronica7 Veronica7 O asistenta din upu poate fi transeferata pe alta sectie fara consimtamantul ei (vezi toată discuția)
Schimbarea functiei teodorica teodorica Daca ocupi o functie de conducere prin concurs in ce conditii se poate transforma in functie de executie? Daca postul este la societate privata sau in cazul in ... (vezi toată discuția)