avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Corelarea contractelor de garda
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Corelarea contractelor de garda

Buna ziua,
Am si eu o dilema in ceea ce priveste corelarea prevederilor OUG 57/2015 cu prevederile Ordinului MS 870/2004:
pe de o parte avem
1. OUG 57/2015 care prevede "Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă." iar expresia cheie pentru mine e ]n afara programului de munca
si
2 Ordin MS 870/2004 cu modificarile din 2012 care la art. 4 prevede
(1) În unităţile sanitare publice cu paturi medicii care lucrează în secţiile sau compartimentele cu paturi asigură activitatea în cadrul timpului de muncă de 7 ore în medie pe zi, în program continuu sau divizat astfel:
a) pentru spitale clinice, universitare, institute şi centre medicale clinice, spitale de urgenţă, spitale judeţene, spitale de monospecialitate, spitale municipale, spitale orăşeneşti, centre medicale:
- activitate curentă de 6 ore în cursul dimineţii în zilele lucrătoare;
- 20 de ore de gardă lunar;
Deci pe de o parte am o obligativitate de 20 de are de garda, in cazul meu, care e prevazuta si in contractul de munca, pentru care se vor calcula sporurile aferente in functie de ziua in care o efectuez si doar daca se doreste o persoana poate incheia alt contract de munca cu timp partial pentru efectuarea garzilor.
din cate am observat nu se modifica nimic in ordinul 870/2004 prin introducerea OUG 572015?
am vazut caz in care medicii pe baza Orinului 8702004 au motivat faptul ca nu efectueaza garzi prin faptul ca ei nu lucreaza 6 ore ci 7 ore zilnic deci obligativitatea de 20 ore garda nu mai exista.
Cum trebuie interpretate corect cele doua prevederi?
medicii care efectueaza 7 ore zilnic de spital nu mai sunt obligati la cele 20 ore de garda?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:21, 24 Noiembrie 2016
Din Ordinul MS 870/2004 reiese ca, medicii care lucrează în secţiile sau compartimentele cu paturi asigură activitatea în cadrul timpului de muncă de 7 ore în medie pe zi, în program continuu sau divizat .... "20 de ore de gardă lunar" ....

Per a contrario, cei care un timp de munca sub 7 ore în medie pe zi nu fac ore de garda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.m.i. cim ?? denisa2011 denisa2011 Buna ziua Am de facut un cim la un dr pe CMI, cu cate ore au ei dreptul sa lucreze?8 sau 6 ore/zi?cum se face un cim?este cf Codului Muncii sau mai au ceva in ... (vezi toată discuția)
Reglementări gărzi a.t.i. 3xil3 3xil3 buna seara.imi puteti spune va rog de cati medici in specialitatea anestezie si terapie intensiva este nevoie pentru efectuarea de garzi intr-un spital de ... (vezi toată discuția)
Timp normat de lucru petrosport28 petrosport28 As vrea sa stiu daca timpul normal de lucru pentru o asistenta medicala cu studii superioare ( facultate de 4 ani) este de 7 ore pe zi! Va multumesc! (vezi toată discuția)