avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestatie la executare - termene si comunicare
Discuție deschisă în Executare silită

Contestatie la executare - termene si comunicare

Buna ziua,

O sa extrag aici cateva texte de lege asupra carora va rog sa va exprimati opinia.

Am rugamintea sa ignorati postarea aparent lunga. Este formata in mare parte din citari ale legislatiei, doar pentru a putea face sublinierile mai usor.

Este vorba de noul cod civil, o executare pornita in luna aprilie 2014 prin incheiere intocmita de executor - executata este o persoana fizica.

Avem urmatoarele articole de lege:



CAPITOLUL II
Citarea şi comunicarea actelor de procedură
Art. 162


Nu il mai reproduc aic. Doresc doar confirmarea ca acest articol se refera doar la:

- cazurile prevăzute la art. 155 alin. (1) pct. 1-5 şi pct. 12 (deci nu la persoanele fizice care se regasesc la pct. 6 din art 155 alin. 1);

- avocat, notar public ori executor judecătoresc - deci nu la persoanele fizice;

- cazurile prevăzute la art. 161 alin. (4)-(7) (deci nu la persoana fizica care nu se incadreaza la alin. 7);

In concluzie art. 162 nu se refera la persoanele fizice (altele decat cele care se incadreaza la alin. 7 din art. 161).

Este corecta afirmatia?




Merg mai departe cu

CAPITOLUL II
Citarea şi comunicarea actelor de procedură
Art. 163

Procedura de comunicare


Nu o sa il reproduc in totalitate aici ci doar o sa fac cateva extrase:

(1) Comunicarea citaţiei se va face [...]

(2) Dacă destinatarul primeşte citaţia [...]

(3) Dacă destinatarul refuză să primească citaţia, agentul o va depune în cutia poştală. În lipsa cutiei poştale, va afişa pe uşa locuinţei destinatarului o înştiinţare care trebuie să cuprindă:

a)
b)
c)
d)
e)

f) menţiunea că după o zi, dar nu mai târziu de 7 zile de la afişarea înştiinţării ori, când există urgenţă, nu mai târziu de 3 zile, destinatarul este în drept să se prezinte la sediul instanţei de judecată pentru a i se comunica citaţia. [...]
g)

h)

(4) Menţiunile de la alin. (3) lit. c)-g) se completează de către grefa instanţei.



(6) Dacă destinatarul nu este găsit la domiciliu ori reşedinţă sau, după caz, sediu, agentul îi va înmâna citaţia [...]



si asa mai departe se repeta cuvintele subliniate de mine si anume: "citatia" si "instanta"


Ultimul aliniat din acest articol este:

(12) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi la comunicarea sau notificarea oricărui alt act de procedură.




In urma analizarii continutului acestui articol concluzia mea este urmatoarea:

Acest articol se refera special la citatiile emise de catre instantele de judecata.

Totodata conform aliniatului (12) , acest articol se refera si la orice alte acte de procedura emise de catre instante (coroborat cu aliniatul 4 unde este mentionat

(4) Menţiunile de la alin. (3) lit. c)-g) se completează de către grefa instanţei.

Considerati ca este corecta aceasta concluzie?


Am incheiat cu aceste reglementari legate de "Citarea şi comunicarea actelor de procedură".


Daca am concluzionat corect si acele articole se refera la instante mergem mai departe si avem Art. 666:



CAPITOLUL IV
Efectuarea executării silite

SECŢIUNEA 1
Sesizarea organului de executare
Art. 671
Comunicarea actelor de procedură
Comunicarea actelor de procedură în cadrul executării silite se poate face de către executorul judecătoresc fie personal, fie prin intermediul agentului său procedural. Dovada comunicării prin agent procedural are aceeaşi forţă probantă cu dovada comunicării efectuate de către executor însuşi.



Dupa analiza constat si concluzionez urmatoarele:

- acest articol se refera in mod special la Efectuarea executarii silite
- comunicarea se poate face fie personal fie prin agent procedural.
- pe langa afirmatia anterioara observ ca exista cuvantul "său" care clarifica care agent procedural.

Astfel consider ca aceasta comunicare se poate face fie personal fie printr-o persoana care este angajata a executorului fiind folosit cuvantul "al său".

Aceasta concluzie imi este intarita de faptul ca aceasta era forma initiala a articolului de lege care era valabila la data inceperii executarii si care a fost ulterior modificata de catre Legea 138/2014 Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 753 din 16 octombrie 2014 dupa cum urmeaza:

31. Articolul 671 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Comunicarea actelor de procedura Art. 671
Comunicarea actelor de procedura in cadrul executarii silite se poate face de catre executorul judecatoresc fie personal, fie prin intermediul agentului sau procedural, iar, daca aceasta nu este posibila, potrivit dispozitiilor legale privind citarea si comunicarea actelor de procedura, care se aplica in mod corespunzator. Dovada comunicarii prin agent procedural are aceeasi forta probanta cu dovada comunicarii efectuate de catre executor insusi."



Dupa cum se observa, abia acum a fost introdusa si posibilitatea ca executorul sa apeleze si la alta modalitate de comunicare a actelor de procedura in executare.


Considerati ca este corecta concluzia tinand cont ca prima varianta era valabila la momentul inceperii executarii?


Si ultimele doua intrebari:

Tinand cont de toate acestea, considerati ca in cazul in care comunicarea somatiei, a incheierii, etc. s-a facut prin posta si NU personal de catre executor ori prin agentul SAU procedural, a fost incalcat art. 671 in forma in vigoare la data inceperii executarii silite?



IMPORTANT: Comunicarea nu a fost primita niciodata, nu s-a primit nici o avizare. S-a luat la cunostinta de executare abia 1 an si jumatate mai tarziu cand s-a infiintat poprirea asupra drepturilor salariale.


Se poate considera ca termenul de depunere a contestatiei la executare curge din momentul in care documentele s-au intors la executor nefiind ridicate sau din momentul in care debitorul a luat la cunostinta de primul act de executare, in cazul nostru poprirea asupra drepturilor salariale?

Va multumesc pentru timpul acordat.






Cel mai recent răspuns: irinapapuc , utilizator 10:23, 26 Ianuarie 2017
Dacă exista dovada comunicării contestatia e tardiv introdusa.
Nimic nu ar mai conta.
Va multumesc pentru interventie insa mi-as dori si nu cred ca sunt singurul sa se detalieze putin, sa se motiveze raspunsurile pe acest forum.

Va rog sa imi detaliati de ce considerati astfel, desigur , daca timpul va permite.

Cunosc cateva cazuri din jurisprudenta in care instantele au considerat la fel ca dvs. insa si in sens contrar. Din pacate nu am motivarile acestora pentru a putea sa aprofundez.

Personal consider ca, pe langa faptul ca am ignora cu buna stiinta articolul in varianta veche care s-a considerat necesar a fi modificat (oare de ce), am ajunge in situatia in care justitiabilii sa depinda de un factor postal si de dispozitia acestuia de a urca sau nu cateva etaje pentru a afisa. Cu atat mai mult cu cat nu exista cutie postala.

Nu inteleg de ce spuneti ca daca exista dovada comunicarii (cuvant pe care sincer nu il inteleg - pentru mine inseamna sa stiu de acel ceva pentru a fi considerat comunicat) nimic nu mai conteaza. Pai ... e ca si cum ati spune: scopul a fost atins, scuzati mijloacele.

Va multumesc.
Si totusi ce se mai poate face in cazul in care contestatia este considerata tardiv introdusa (chiar daca somatia pur si simplu nu a fost primita), dreptul de a solicita executarea silita fiind prescris de ani de zile?
Inteleg ca pentru un viciu procedural (efectiv in afara puterii debitorului pentru ca sunt nenumarate cazurile in care scrisori, facturi se pierd prin posta), omul trebuie sa plateasca un credit prescris de 5-10 ani, incarcat cu dobanzi/penalitati pentru toti acesti ani?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestaţia la executare - art. 714 Lucian_bz Lucian_bz Buna dimineata tuturor. Va supun atentiei analizarea unui articol de lege cu privire la executare, mai exact art. 714 cu privire la termenele de contestare ... (vezi toată discuția)
"primul act de executare" in interpretarea legii Rino Rino Buna ziua tuturor, O speta de care m-am lovit acum cateva zile m-a determinat sa va supun atentiei o problema de terminologie si interpretare a legii, ... (vezi toată discuția)
Art. 275 alin. 2 noul cod de procedura penala alecucarmen alecucarmen Buna ziua! As dori o indrumare in legatura cu o Incheiere judecatoreasca. Am contestat in instanta Rezolutia de NUP data de un procuror al Parchetului de pe ... (vezi toată discuția)