avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie

Buna ziua,daca sunt insotitor pt peroana cu handicap gr 1 si sunt angajata la primarie ca insotitor,peroana cu handicap mai are drepul la indemnizatie inafara de pensia de handicap si cea de vechime in campul muncii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 26 Noiembrie 2016
Despre ce indemnizatie este vorba ?
Indemnizatia pentru peroane cu handicap grad 1.
O procedură emisă de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) impune persoanelor cu handicap să opteze pentru indemnizaţia pentru însoţitor sau pentru asistent personal.

Ordinul MMFPSPV nr. 2272/2013 pentru aprobarea procedurii a fost publicat în Monitorul oficial nr. 691/21.11.2013.

Opţiunile privesc persoana cu handicap grav care are şi calitatea de pensionar de invaliditate gradul I. persoana aflată în această situaţie, cu drept la asistent personal, poate opta pentru indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 din Legea nr. 263/2010 (care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie) sau pentru asistent personal.

În situaţia în care opţiunea se exprimă pentru asistent personal, se poate face opţiunea pentru:
- angajarea asistentului personal sau pentru
- primirea indemnizaţiei lunare (în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi) prevăzute la art. 43 din Legea nr. 448/2006, respectiv a indemnizaţiei de însoţitor (echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant) prevăzută la art. 58 alin. (3) din Legea nr. 448/2006, în cazul persoanei cu handicap vizual grav.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana cu handicap grav, doresc semnare contract de munca. rcristea67 rcristea67 Buna ziua, Sunt o persoana cu handicap grav, am o pensie de invaliditate, indemnizatie de insotitor si mai primesc si indemnizatea de incadrare in grad de ... (vezi toată discuția)
Drepturile persoanei cu handicap vizual grav eagle_free eagle_free As dori sa stiu si eu in legatura cu drepturile unei persoane cu handicap grav vis-a-vis de Legea nr. 448/2006. Legea nr. 448/2006 prevede ca: Art. 42. - ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoana cu handicap palsecam palsecam Buna ziua, Mama mea este, din anul 2000, persoana cu handicap grav, gr. I, cu asistent personal. Doreste sa renunte la asistent si ar vrea sa stie daca, in ... (vezi toată discuția)