Locuri de muncă în condiții deosebite sunt considerate, așa cum prevede Legea pensiilor, cele „unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”.
Eu lucrez in minerit si pana in anul 2007 am fost conducator formatie de lucru , iar din anul 2001 mi sa luat si grupa a 2-a , am dat in judecata si mi sa dat grupa pana in anul 2003.Din 2007 am trecut pe post de inginer la compartimentul de protectia muncii si din anul 2010 am fost descoperit cu boala proesionala ( Pneumoconioza minerului la carbune).
Intrebarea mea este
1. Daca comform legii eu am boala profesionala de ce nu mi se atribuie grupa a 2-a de munca din anul 2003 si pana in anul 2007 cat am lucrat efectiv pe circuitul de carbune?
Raspunsul il puteti gasi in concluziile la raportul de expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii efectuata la dosarul cauzei, daca in discutia dosarului a fost mentionata perioada 2001-2007.
Raportul de expertiza este intocmit in baza documentelor anexate la dosarul cauzei de catre partile in proces.
Este posibil ca dupa 2003, firma sa nu mai fi obtinut avizul ITM ca loc de munca incadrat in grupa de munca pentru locul de munca ocupat de dvs. (conducator formatie de lucru), in baza documentatiei intocmite de catre firma la care ati lucrat (determinari de noxe, raportari de inbunatatiri ale conditiilor de munca la locul d emunca respectiv, etc.)
Boala profesionala poate fi luata in discutie numai dupa data depistarii/ inregistrarii de catre firma ca BP/ inregistrarii persoanei in Registrul national al bolilor profesioanle (respectiv anul 2010).