La stabilirea instantei competente sa judece actiunea de divort este avuta in vedere ultima locuinta comuna a sotilor si nu locul incheierii casatoriei.
Textul de lege face trimitere la 3 situatii posibile , insa pentru ca nu ne-ati furnizat datele necesare, il redau mai jos, urmand sa vedeti care este instanta competenta in cazul dvs.
In plus, mai trebuie sa stiti ca prezenta este obligatorie in procesul de divort cu cateva exceptii, pe care le vedeti in art.920 c.proc.civ.
Art. 914 c.proc.civ.
Instanţa competentă
(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.
Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
...........................................
Art. 920c.proc,civ.
Prezenţa personală a părţilor
(1) În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.
............................................