avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... divort si partaj
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

divort si partaj

buna seara ,as dori sa va intreb daca pot sa divortez in timisoara chiar daca cununia a fost facuta in jud olt deoarece suntem separati de mai bine de trei ani si nu isi da nici un interes fata de copil eu am un loc de munca aici si locuiesc impreuna cu fetita mea si nu imi pot permite timpul de a ma deplasa acolo.va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2016
dana3, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:26, 25 Noiembrie 2016
Divorţul trebuie introdus la judecătoria de pe raza ultimului domiciliu comun.
Dacă nici una din părți nu mai locuiește în acea zona, cerere se introduce la judecătoria pe raza căreia locuiește paratul.
La stabilirea instantei competente sa judece actiunea de divort este avuta in vedere ultima locuinta comuna a sotilor si nu locul incheierii casatoriei.
Textul de lege face trimitere la 3 situatii posibile , insa pentru ca nu ne-ati furnizat datele necesare, il redau mai jos, urmand sa vedeti care este instanta competenta in cazul dvs.
In plus, mai trebuie sa stiti ca prezenta este obligatorie in procesul de divort cu cateva exceptii, pe care le vedeti in art.920 c.proc.civ.

Art. 914 c.proc.civ.
Instanţa competentă

(1) Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cea din urmă locuinţă comună a soţilor.
Dacă soţii nu au avut locuinţă comună sau dacă niciunul dintre soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cea din urmă locuinţă comună, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are locuinţa pârâtul, iar când pârâtul nu are locuinţa în ţară şi instanţele române sunt competente internaţional, este competentă judecătoria în circumscripţia căreia îşi are locuinţa reclamantul.
...........................................

Art. 920c.proc,civ.
Prezenţa personală a părţilor

(1) În faţa instanţelor de fond, părţile se vor înfăţişa în persoană, afară numai dacă unul dintre soţi execută o pedeapsă privativă de libertate, este împiedicat de o boală gravă, este pus sub interdicţie judecătorească, are reşedinţa în străinătate sau se află într-o altă asemenea situaţie, care îl împiedică să se prezinte personal; în astfel de cazuri, cel în cauză se va putea înfăţişa prin avocat, mandatar sau, după caz, prin tutore ori curator.
............................................




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locul divortului mariadaria mariadaria Vreau sa divortez . Sunt cununata civil in comuna mea. Pot transfera dosarul de cununie civila in orasul unde locuiesc?am citit ca se trimite un certificat de ... (vezi toată discuția)
Divorț ioana_livia ioana_livia Buna ziua . Actele de divorț trebuie înaintate in același oraș în care s-au produs cununia civila sau se poate intenta și din alt oraș ? Mulțumesc. (vezi toată discuția)