avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neplata partilor comune la caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neplata partilor comune la caldura

Cum pot fi obligat sa platesc ceva de care nu beneficiez.
Un vecin de pe acelasi tronson cu mine si-a taiat tevile de caldura, si astfel acest tronson nu mai beneficiaza de caldura in apartamente. Am informat asociatia, au venit si au vazut ca respectivul vecin are tevile taiate, in schimb sunt pus sa platesc si pentru tevile din casa. Asociatia zice ca firma de termoficare transmite cota de plata, firma de termoficare ca asociatia... se plaseaza vina dintr-o parte in alta, iar eu nu am rezolvare
Inteleg ca este lege pentru plata partilor comune, si sunt deacord sa platesc pentru subsol, dar pentru ca sunt pus si pentru tevile din casa nu am facut nici o plata.
Acum a aparut si legea prin care pentru neplata restantelor esti executat.
Cum pot si daca se poate rezolva cumva. Unde m-as putea interesa, inafara de asociatie si firma de termoficare
Problema autorului acestui topic se rezolva strict la asociatie. Observati ca dumnealui nu este impotriva achitatii costurilor cu incalzirea spatiilor comune si a tevilor care tranziteaza apartamentele, insa prin aceste tevi sa circule agent termic.

Si la noi s-au intamplat asemenea lucruri - tronsoane intregi de apartamente deconectate de la sistemul centralizat. Practic, era total ineficient ca prin tevile aferente acelor tronsoane sa mai circule agent termic, astfel ca prin taierea din subsol a alimentarii acestora, proprietarilor li s-a diminuat SET-ul, ramanand conectati doar la subsol si pe casa scarii.
Asadar, mergeti la asociatie si discutati sa nu vi se mai repartizeze costuri pentru tevile prin care nu mai circula agent termic. Aici nu mai pot avea discutii despre furnizor, legi sau alte aspecte. Este strict problema asociatiei si a hotararilor luate.

Problema ca doar doi proprietari au mai ramas bransati la sistemul centralizat: acum este cam tarziu sa mai intreprindeti ceva, desi nu este imposibil : din subsol se poate face cate o mica instalatie separata pentru fiecare apartament conectat (o teava de tur si una de retur - bine izolate), contorizate separat, iar proprietarii sa incheie cu furnizorul conventii individuale de plata...
Cum spuneam - nu cred ca acum se mai poate face ceva, dar incepand cu sezonul urmator se poate. In apartamentele respective trebuieste modificata instalatia de alimentare a caloriferelor, pe orizontala.

Ideea propusa de catre @smecherul, ar rezolva partial chestiunea, insa trebuie sa recunoasteti ca este de-a dreptul utopica...
De ce nu s-ar muta acesti proprietari, undeva mai spre ecuator pentru ca acolo nu ar mai avea nevoie de tevi prin care sa circule agent termic?
Ultima modificare: Luni, 28 Noiembrie 2016
Adam Grecu, utilizator
@PetruCri
Ceva nu este clar în expunerea dvs. Ce anume plătiţi ? Înseamnă că toţi locatarii de pe acel tronson au montate C.T. Dacă vecinul este pe acelaşi tronson cu dvs., a putut să taie conductele de agent termic numai dacă stă la ultimul nivel şi a asigurat returul agentului termic, sau conducta de agent termic a fost blindată la subsol. Netrecând agent termic prin coloanele verticale ce străbat apartamentul , pentru ce să le mai ţină în casă, de mobilier ? Rezolvarea este legală şi simplă.
Sunt în aceeaşi situaţie. Am făcut o cerere comună a tuturor locatarilor de pe tronson(toţi sunt posesori de C.T.), de la parter până la et.4, am primit aprobarea de la Termocalor şi tot ei au întocmit devizul pentru lucrarea de dezafectare a coloanelor de agent termic, încălzire şi apă caldă. Am achitat noi, (cei 5 locatari) valoare devizului şi operatorii de la Termocalor au efectuat lucrarea, modificînd şi traseul coloanei de retur . Copia după procesul verbal de dezafectare a fost înaintată la ISTA şi administraţiei. Conductele de agent termic fiind tăiate de la subsol, fiecare locatar a tăiat conductele verticale din apartament. Dar, participăm la plata lucrărilor de reparaţii şi întreţinere a conductelor de la subsol, cât şi valoarea agentului termic degajate de aceste conducte, conf. cotei indivize.

@smecherul
Acordul pentru debranşare nu se ia de la locatari, ci, de la furnizorul de agent termic.. Acordul şi-l dau vecinii din imediata apropiere numai pentru montarea de C.T.
petricadracea nu este adevarat ce spuneti. ne-am debransat in urma cu circa 10 ani din sistemul centralizat de incalzire si am avut nevoie de acordul vecinilor de deasupra, de sub noi, din stanga si din dreapta noastra. la fel au procedat si ceilalti vecini. centrala termica de apartament am instalat-o mult mai tarziu. stiu foarte bine ce vorbesc pentru ca m-am confruntat cu asa ceva. in alta ordine de idei, de ce ar fi nevoie de acordul vecinilor pentru montarea centralei daca nu mi-ar fi dat acordul sa ma debransez din sistemul centralizat? cu alte cuvinte, imi permit vecinii sa utilizez centrala proprie cu conditia sa utilizez in paralel si agentul termic si apa calda de la centrala de cartier? aveti o logica care lasa total de dorit!
@smecherul
Prietene, corect. Fără intenţia de a dezimforma, m-am grăbit şi nu mi-am formulat pe înţeles expunerea, raportându-mă la cazul meu, si al celor ce şi-au montat CT.
Primul pas pentru a obtine aprobarea Asociaţiei de Proprietari în vederea debranşării este acordul vecinilor din imediata apropiere stânga-dreapta-lateral, sus-jos. Nu contează că locatarul va folosi pentru obţinerea agentului termic gaze naturale, energie electrică, energie eoliană.Cu acordul Asociaţiei, următorul pas este cererea de debranşare cătreTermocalor şi programarea termenului de debranşare. Debranşat fiind, poţi opta pentr ce formă de încălzire vrei. Obligatorie este o sursă de căldură.
Pentru C.T. mai trebuie din partea Distrigaz aprobarea celui de-al doilea foc şi proiectul .

@ynocentta nu s-a referit la Coloana Infinitului, nici la coloane de cifre, nici la coloane în marş, ci la acele conducte, ţevi, prin care trece agentul termic şi sunt dispuse în plan vertical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parti comune intr-o scara de bloc andreiantonescu andreiantonescu Buna ziua! As avea si eu cateva intrebari legate de partile comune dintr-o scara de bloc. Mentionez ca blocul din care fac parte este constituit intr-o ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura spatii comune patrichi_stefan patrichi_stefan Buna ziua. Urmeaza o adunare a locatarilor, si as vrea sa pun problema repartizarii caldurii pt spatii comune si tevile care traverseaza apartamentul. Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Posibila incalcare a legii 296/2oo4 iraela iraela Buna ziua, Sunt unul din numerosii proprietari care s-au debransat legal dela sistemul centralizat de incalzire cu multi ani in urma. Dupa cum bine stiti, de ... (vezi toată discuția)