avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... parti comune intr-o scara de bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

parti comune intr-o scara de bloc

Buna ziua! As avea si eu cateva intrebari legate de partile comune dintr-o scara de bloc. Mentionez ca blocul din care fac parte este constituit intr-o asociatie de proprietari. In cele 2 scari exista atat apartamente bransate la sistemul centralizat de incalzire cat si apartamente unde s-au montat centrale individuale. Locatarii cu centrala proprie nu mai doresc sa isi plateasca partile comune aferente lunilor in care se furnizeaza agent termic celoralte apartamente. Cineva a venit cu ideea unei bransari pe orizontala a celor care sunt inca in sistemul centralizat si nu doresc sa isi monteze o centala proprie. Astfel tevile care tranziteaza fiecare apartament in prezent vor fi taiate, si montate pe casa scarii alte 3 tevi, 2 pentru agent termic (tur-retur) si una pentru apa calda. Evident, va exista contorizare pentru fiecare apartament in parte. Intrebarea mea ar fi: cine va plati pentru tevile de agent termic care vor tranzita casa scarii (pana la contorul individual), doar cei care aleg sa ramana bransati la sistemul centralizat prin aceasta metoda, sau cheltuielile vor fi suportate de toti locatarii scarii de bloc, chiar daca unii au centrale proprii de apartament? Nu se considera si aceste conducte tot parti comune, ele incalzind un spatiu comun, respectiv palierele de la fiecare etaj?
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
andreiantonescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:45, 23 Septembrie 2012
Agentul termic trebuie suportat astfel: o parte din facura este suportat de catre cei nedebransati, in functie de suprafata radianta din fiecare apartament, o parte suprafata comuna si este suportata de catre toti proprietarii (debransati sau nedebransati) in functie de cota-parte indiviza, iar o parte din factura reprezentand tevile, este suportata de catre toti proprietarii in functie de tevile care traverseaza fiecare apartament. Daca tevile vor fii scoase pe casa scarii, atunci va creste partea comuna care este suportata de catre toti proprietarii.
HG 1588/2007 Art 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renutanii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Art. 43. — Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate, in functie de suprafata utila a apartamentelor si a spatiiIor cu alta destinatie decat aceea de Iocuinta, reprezinta cheltuielile efectuate pentru administrarea, intretinerea, repararea, exploatarea si, dupa caz, consolidarea partilor de constructii si instalatii din condominiu aflate in proprietate comuna.
Art. 52. — (1) Cheltuielile cu consumurile comune de energie termica din spatiiIe aflate in proprietate comuna, si anume casa scarii, culoare, spalatorii, uscatorii, subsol, holuri si altele asemenea, se repartizeaza proportional cu cota-parte de proprietate indiviza care ii revine fiecarui proprietar, astfel cum aceasta este inscrisa in actul de proprietate sau cum a fost recalcuIata conform prevederilor prezentelor norme metodologice.
Multumesc mult pentru raspuns si pentru trimiterea la Hotararea de Guvern. Raman totusi cu o dilema: cei care au propus acest sistem de incalzire pe orizontala au fost chiar cei cu centrale proprii, in ideea (banuiesc) ca daca scapa de tevile care le tranziteaza apartamentele, nu vor mai plati partile comune. Citind fragmentul din HG trimis de dumneavoastra, din care reiese clar ca nu exista posibilitatea sa fie exonerati de la plata nici in cazul in care se muta conductele pe casa scarii - aceasta fiind considerata tot spatiu in proprietate comuna - mi se pare cu atat mai ciudata propunerea lor. Exista oare posibilitatea ca furnizorul de agent termic sa preia o parte din costurile care vor exista cu caldura degajata de conducte pana la intrarea in apartament?
Daca tevile vor fii scoase pe casa scarii, atunci va creste partea comuna care este suportata de catre toti proprietarii.

Asta am si spus, daca nu mai trec tevile pe la ei prin apartament nu le platesc in apartament dar creste costul pe suprafata comuna, nu vor fi scutiti de la plata.
Furnizorul de agent termic nu preia o parte din costuri.
Vedeti Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si H.G. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.
Nu mai platesc pentru tevile verticale actuale, dar pentru caldura pe spatiile comune (holuri) trebuie sa plateasca.
Tara lui Pacala! Nu vor cumva sa isi care lumea caldura in casa luand soarele de-afara cu ciubarul si sa-l conserve la saltea pentru iarna?

Cum s-ar zice pentru 3-400 lei pe iarna economie, sa rascoleasca blocul si sa-si schimbe toata lumea tevile din case, sa le treaca tevaria prin toata casa......
Da, interesul poarta fesul, numai ca in acest caz sfideaza bunul simt.
andreiantonescu a scris:

cine va plati pentru tevile de agent termic care vor tranzita casa scarii (pana la contorul individual),

tevile care tranziteaza fiecare apartament in prezent vor fi taiate, si montate pe casa scarii alte 3 tevi, 2 pentru agent termic (tur-retur) si una pentru apa calda.

Tevile respective legal nu pot fi taiate fara acordul scris al furnizorului de utilitati
Pentru tevile de agent termic care tranziteaza casa scarii vor plati toti proprietarii deoarece imobilul din constructie a fost prevazut cu alimmentare cu agent termic in sistem centralizat.iar optiunea proprietarilor pentru debransare este justificata drept imbunatatire a confortului termic individual si nu constituie temei legal pentru exonerarea de la obligatia platii c/v cote parti comune

Alte discuții în legătură

Vreau sa tai tevile din apartament mark65 mark65 Din toamna trecuta sunt debransat, si am centrala de apartament, Pe ianuarie a venit de plata suma de 90 lei pentru tevile din ap,caloriferul din ... (vezi toată discuția)
Situatie asociatii proprietari caldura radet RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Multi adm.de imobile va roaga daca puteti sa ne lamuriti cu sistemul centralizat de alimentare cu energie termica raportata la apart. debransate de la ... (vezi toată discuția)
Sunt pus la plata schimbării țevilor de căldură, deși au fost tăiate cu un etaj mai jos când mi-am pus centrala. e corect? Indrivingvl Indrivingvl Administratorul m-a pus la plata pentru schimbarea tevilor de caldura pe coloana. Mentionez ca eu Stau la etajul 10 iar cand m-am mutat in bloc mi-am bagat ... (vezi toată discuția)