avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Este adevarat ca in legitima aparare conteaza arma si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Este adevarat ca in legitima aparare conteaza arma si nu intentia agresorului?

Va rog sa nu radeti, este adevarat ca daca cineva ma ataca cu un cutit si eu pun mana pe un cutit mai lung, raspunsul meu este disproportionat?
Este adevarat ca daca cineva ma ataca cu un cutit si eu am acces la o arma de foc, raspunsul meu constand in a folosi arma pe el ar fi considerat disproportionat?
Daca sunt atacat de cel putin doua persoane si acestea nu sunt inarmate, pot face uz de arma (bata, de exemplu)?
In USA, din cate inteleg, la intentie letala se raspunde intentie letala, nu se tine cont de altceva.

Daca am raspuns la un atac fizic si agresorul se afla pe jos am voie sa il lovesc pentru a-l incapacita si a parasi zona?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:41, 26 Noiembrie 2016
Teoretic așa este, mijlocale de apărare trebuie să fie proporționale cu cele ale atacatatorului, altfel putem vorbi despre depășirea limitelor legitimei apărări. Totuși, este destul de greu de realizat, în concret și astfel de multe ori are loc o apărare disproporționată. Pare imposibil ca cel agresat să aibă la îndemână un cuțit cu lama de aceleași dimensiuni cu lama cuțitului atacatorului. Însă există în legea penală o cauză de neimputabilitate, atunci când, din cauza tulburării sau temerii, au fost depășite limitele legitmei apărărări. Ceea ce nu înseamnă, desigur, că, dacă atacatorul a amenințat victima cu un brigeac, victima poate împușca agresorul sau să îi arunce cu un bolovan în cap, ucigându-l. Tot așa, dacă agresorul se află la pământ iar dvs. continuați să-l loviți, nu prea mai putem vorbi de legitimă apărare și, cel mai potrivit ar fi în astfel de situație să încetați atacul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In Romania legitima aparare este mai mult un deziderat...decat ceva concret cu adevarat...

In general nu prea exista in mod concret prezumtie de nevinovatie si nici legitima aparare daca atacatorul moare.
Se poate intampla ca sa se afle adevarul dupa ce cel care sustine ca se afla in legitima aparare sustine asa si dupa ce este agresat tare...
Daca cedeaza...cade si legitima aparare...
Aceasta este regula...

Exceptia ar putea fi aceea in care legitima aparare sa fie totusi analizata mai inainte ca persoana sa fie considerata vinovata...si sa nu se incerce aflarea adevarului prin constrangere...

In cazul dvs. cu lama mai mare sau mai mica conteaza cine a lovit primul sau cine a vrut sa loveasca primul pentru ca asa am putea vorbi de legitima aparare.
Daca aveti o impunsatura de cutin prin zona pieptului ati putea fi luat in seama...dar...nu si crezut...
Probabil ca v-ar trimite la testul poligraf...ca sa se lamureasca...

Referitor la atacul cu un cutit si impuscarea cu o arma de foc situatia poate sa fie si mai complicata...
Doar daca nu ati fi putut fugi ar fi legitima aparare.

Dar depinde si de locul unde va aflati si daca exista sau nu martori...

Pe scurt...asa s-ar prezenta situatia...

Daca facem referire la cazul Iovan...si legitima aparare...situatia deja devine confuza si nu cred ca va mai exista vreodata un caz similar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum imi pazesc proprietatea? bamse2008 bamse2008 Salutare tuturor. Incep prin a povesti ca imi doresc sa pun bazele unei ferme de struti, dar cea mai mare problema a mea este paza si securitatea fermei; ... (vezi toată discuția)
Incadrare corecta la tentativa omor sau in legitima aparare ? gemi gemi buna seara , va rog sami ziceti incardarea la acesta fapta eram intrun bar jucam carti iar de la o cearta patronul barului si inca 5 rude alui au sarit pe mine ... (vezi toată discuția)
Legitima aparare sau nu? ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna ziua. Am si eu o mare problema si nu stiu cum o pot rezolva. in seara de 25.05 2011 in timp ce imi duceam niste prieteni acasa cu masina personala, o ... (vezi toată discuția)