avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mutare ipoteca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mutare ipoteca

Am urmatoarea situatie: in 2007 am obtinut un credit cu ipoteca pe apartamentul parintilor mei. La acesta sotia este coplatitor. Conditia a fost ca dupa ce terminam casa sa mutam ipoteca pe casa. Acum am terminat casa, am discutat la banca ce pasi sunt de urmat, dar intre timp au intervenit si probleme intre mine si sotie si acum sotia nu mai este de acord cu mutarea ipotecii. Cartea funciara a casei este doar pe numele meu.
Intrebarea este: ce variante am sa-i scap pe parinti de aceasta ipoteca?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:14, 5 Decembrie 2016
De ce este CF-ul numai pe numele dvs.? Ati construit cumva casa inainte de casatorie?
Nu, casa a fost ridicata dupa ce ne-am casatorit. A inceput constructia prin 2013 si am intabulat_o anul acesta. Terenul este luat in concesiune de la primarie si facut pe numele meu si toate actele ulterioare, inclusiv procesul verbal de receptie asa s-a facut. Concesiunea a fost facuta inainte de casatorie, este pe 49 de ani si se plateste in maxim 10 ani, in redevente anuale.
Fara acordul sotiei nu prea aveti nici o varianta, din pacate.
Chiar figurand numai dvs. in acte, casa e bun comun prin construire ... Ma indoiesc ca banca ar accepta schimbarea aparatmentului cu casa, fara acordul sotiei.

Sotia stie ca daca apar problem la credit si ea, coplatitor va avea de suferit, atat din partea bancii cat si din partea parintilor dvs., care s-ar putea indrepta in instanta impotriva ei daca se trece la executarea ipotecii?
Pana aici stiu toate informatiile acestea. Tocmai din cauza asta nici nu vrea. Creditul este pe vreo 20 de ani, iar daca mie mi se intampla ceva (azi, maine sau intr-o zi), ea singura nu o sa poata duce singura rata. Dreptul de proprietate comun asupra imobilului nu-l contest, dar vreau sa stiu daca am ceva de facut. Ori apelez la un executor judecatoresc, ori la instanta, ori la amandoua??? ... Un divort si un partaj nu o sa faca altceva decat sa complice lucrurile. M-am gandit si la vanzarea casei dar nu o sa fie de acord
SIN2016 a scris:

. Ori apelez la un executor judecatoresc, ori la instanta, ori la amandoua???

Sincer, nu vad nici o cale, nici prin executor, nici prin instant, nici prin amandou, nici prin vro alta metoda.
De fapt, simplificand lucrurile, operatiunile juridice pe care le-ati facut cuprind faptul ca parintii v-au garantat dvs. imprumutul cu propria lor locuinta, de bunoavoie, nesiliti de nimeni si fara vreo conditie.
Conditia despre care povestiti dvs., aceea ca "cand aveti casa dvs. gata veti ridica / muta ipoteca de pe casa parintilor", SUNT SIGUR ca nu apare scrisa pe vreundeva si ca este imposibil de dovedit (banca nu v-ar fi dat imprumut pe o ipoteca cu astfel de conditii).
In aceste onditii, nu aveti ce sa obtineti in instant.

Intr-un scenario optimist, sansa parintilor dvs. sa nu ramana complet pe drumuri ar fi, ca (in momentul in care nu se mai plateste credit si se trece la executarea casei lor) sa se indrepte impotriva dvs. si a sotiei pentru a recupera baneste ce sa mai poate recupera. Greu de crezut ca si-ar recupera casa pusa in executare, dar nu imposibil. Daca la acel moment dvs. si sotia veti mai avea inca o casa sau alte bunuri, si daca parintii se misca destul de repede cu demersurile juridice, pot recupera o mare parte din bani de la dvs. si de la sotie.

In scenariul mai pesimist, daca nu se mai plateste creditul, parintii dvs. pierd casa si orice reparative in bani prin echivalent de la dvs. Stiu ca este o posibilitate f greu de acceptat, din pacate insa asfel de lucruri s-au mai intamplat cand prieteni, colegi, rude "s-au girat" intre ei, si au ramas pe drumuri...

In cel mai optimist scenariu, creditul se va stinge prin plata ratelor in cei 20 de ani. Sau o veti convige pe sotie fie sa mutate ipoteca (cum inuiti, acum mai greu sa accepte, pe regula "proasta ar fi ..."), ori sa vindeti casa si sa acoperiti creditul...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare ipoteca bogdann12 bogdann12 Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat juridic. In anul 2007, cu 2-3 luni de zile inainte de casatorie am luat cu viitoarea sotie (fiecare) cate un ... (vezi toată discuția)
Titular - prima casa alegzandra22 alegzandra22 Sotul meu a achizitionat o casa prin programul \\\\"prima casa\\\\" cu o luna inainte sa ne casatorim. Exista vreo solutie prin care am putea sa fim amandoi ... (vezi toată discuția)
Partaj asdfgh!1 asdfgh!1 Buna ziua! Situatia este urmatoarea: sunt in divort cu sotia si as dori sa stiu ce se va intampla in cazul partajului cu bunurile noastre. Apartamentul in ... (vezi toată discuția)