am nevoie de ajutor in ceea ce priveste incadrarea in cartea de munca. La ora actuala lucrez intr-o companie multinationala incadrata inginer. Aceasta incadrare o am de la semnarea contractului fara sa am diploma de studii superioare, am adus doar o adeverinta de la facultate in care se arata ca sunt in an de extensie. Licenta ar fi trebuit sa o dau cu multi ani in urma dar din diferite motive am amanat.
Trecand la subiect: au dreptul sa ma retrogradeze in cartea de munca de la inginer la tehnician tinand cont ca eu am venit cu incadrarea de inginer de la alta companie, contractul de munca l-am semnat pentru postul de inginer si am informat de la inceput ca nu am diploma de licenta?
concluzia care ar fi? Legal nu pot sa-mi faca nimic decat daca sunt de acord sa semnez eu actul aditional prin care mi se schimba incadrarea? Si daca ei totusi fac schimbarea fara acordul meu?
V-am raspuns mai sus dar nu cititi cu atentie: Se poate modifica functia din CIM, fara acordul dvs., angajatorul trebuind sa demonstreze, la ITM, greseala facuta la incheierea CIM (eroare materiala).
In cazul in care nu se remediaza aceasta eroare, contrcatul dvs este lovit de nulitate, in baza:
codul muncii Art. 15. - Este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute, încheierea unui contract individual de muncă în scopul prestării unei munci sau a unei activităţi ilicite ori imorale.
pe considerentul ca este ilegal sa desfasurati o activitate pentru care nu aveti calificarea necesara.
grace_r,
contractul nu este lovit de nulitate absoluta ... acel articol citat de catre tine nu este aplicabil in cazul userului, intrucat nu presteaza o munca ilicita sau imorala.
El exercita o functie pentru care nu are diploma de licenta.
Nu cred ca este corect sa se schimbe retroactiv, deoarece banuiesc ca a semnatniste documente, a participat la niste licitatii si a fost luata in calcul ca inginera. Sunt mai multe implicatii.
Consider ca, acest user ar putea foarte bine sa accepte actul aditional, deoarece, nu a mai prezentat diploma de licenta, cu toate ca, a "promis" ca o va aduce.
Intelegem ca are studiile necesare exercitarii functiei dar nu are documentul prin care probeaza legalitatea detinerii functiei si a titlului de inginer. B-)
Oricum cred ca angajatorul a dat dovada de bunavointa si si-a asumat in acelasi timp si un risc. E si vina lui ca a acceptat sa faca o incadrare pe post fara acte in regula, mai ales cand este vorba de studii sup.