avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Centrala pe lemne noua nu indeplineste datele tehnice ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Centrala pe lemne noua nu indeplineste datele tehnice / omologare-control

Stimate doamnelor si domnilor,

acum 2 luni s-a montat o centrala termica pe lemne cu gazeificare cu puterea de 150 kW la un client de-al nostru.

Noi am fost comerciantul local, cumparand de la partenerul nostru pentru acest cazan pentru Romania si vanzandu-l cu transport inclus.

De la montaj si PIF incoace, persista problema majora ca acest cazan nu dezvolta puterea necesara datorita faptului ca ventilatorul din dotare se supraincalzeste, se opreste (avand siguranta termica) si porneste abia dupa o vreme mai bine de 15-20 minute.

S-au trimis 2-3 ventilatoare de schimb, dar tot nu s-a schimbat situatia.

Cu alte cuvinte, acest produs nu indeplineste fisa lui tehnica in baza careia a fost recomandat de catre producator si comandat de catre clientul final.

Va rog sa ne indrumati, care autoritate din Romania omologheaza astfel de cazane ? Si in consecinta la constatarea nefunctionalitatii sa oblige producatorul sa isi ia inapoi produsul, inapoind suma de bani primita si, dupa caz, plata de daune.

Va multumim !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:40, 1 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ISCIR central se ocupa de omologarea centralelor de acest tip, in baza documentatiei tehnice, a cartii tehnice, a declaratiei de conformitate si a certificatului de calitate emise de catre producator, intocmite in limba originala si traduse in limba romana.
Comercializarea acestor echipamente tehnice este permisa in Romania numai dupa obtinerea omologarii de catre producator/ importator/ comerciant, in tara de destinatie.
Inteleg ca dvs. ati adus echipamentul respectiv fara aceasta omologare de catre ISCIR si o solicitare acum, pentru omologare, nu cred sa aiba sorti de izbanda in privinta echipamentului deja comercializat si montat la beneficiar.
Probabil, beneficiarul centralei va face reclamatie la Protectia consumatorului si chiar va deschide actiune in instanta impotriva dvs. si veti fi nevoit sa suportati pagubele, chiar inlocuirea echipamentului tehnic. Cum va descurcati cu firma externa care a livrat echipamentul tehnic este o problema a dvs., in exclusivitate. Nu vad ce institutie a statului roman va poate ajuta daca nu ati respectat legislatia in vigoare.
Stimate Dl. Avocat Popa,

Va multumesc pentru raspuns.

De la bun inceput am enuntat, ca noi suntem doar Dealer LOCAL de zona (Brasov, Sibiu), iar cazanul a fost importat de catre reprezentanta acestui fabricant in Romania.
Care ar fi procedura in acest sens ?

Multumesc!
Nu sunt avocat.
Cele mentionate de mine in mesajul anterior raman valabile si cad in sarcina reprezentanta fabricantului in Romania.
Pe plan local, unde sunteti dealer, trebuie sa obtineti autorizatia ISCIR teritorial pentru semnatura dupa verificare si la prima punere in functiune.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În marea majoritate a situațiilor producătorul, și deci reprezentanța este persoana care garanteazâ calitatea. Este și persoana care are expertiza necesară pentru a face reparații, etc. Deci clientul final se va îndrepta împotriva lor. Dacă e persoană fizică poate implica și ANPC. Dacă însă nu există o reprezentanță a producătorului, ci doar un distribuitor cu exclusivitate chiar și națională, atunci clientul final se va îndrepta împotriva dvs., fiindcă pe el nu-l interesează lanțul de distribuție. Dacă o să căutați expertize tehnice pe la autorități vă bateți cuie în talpă. Autorizațiile ISCIR se referă la securitatea exploatării, nicidecum la performanțe
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
adriandimitriu, utilizator
Autorizatiile ISCIR confirma posibilitatea legala de a vinde si exploata centrale termice in Romania.
Fara autorizatie ISCIR si agrement tehnic plus declaratie de conformitate, certificat de calitate si instructiuni de utilizare, toate in original si traduse in l.romana nu se pot comercializa, legal, aceste centrale termice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iscir pentru centrala de acasa? ? robertmihairadu robertmihairadu S\'altare. Zilele aceste m-a sunat o duduie spunandu-mi ca trebuie sa reinnoiesc autorizatia ISCIR (la doi ani), eu figurand in baza lor de date ca fiind ... (vezi toată discuția)
Autorizatie iscir sau cncir sau psi Mirela Durnea - Expert contabil Mirela Durnea - Expert contabil Buna ziua, De ce autorizatii speciale are nevoie o firma ce are ca activitate productia de sobe/seminee ce functioneaza pe gaz (adica au in ele incorporat ... (vezi toată discuția)
Legile iscir mirage08 mirage08 Buna ziua ! As avea o intrebare: in cadrul unei centrale termice care este numarul de personal care trebuie sa deserveasca un cazan conform regulamentului ... (vezi toată discuția)