Buna ziua.
Suntem co-proprietari cu sotia (50% fiecare) pe un apartament.
Am dori sa-l dam cu chirie, orientativ cu 200 de euro pe luna, in lei 900 ron.
O cunostinta mi-a spus ca in acest caz vom plati fiecare
- impozit pe venitul din inchiriere 12% proportional cu cota lui de proprietate, adica fiecare 450 * 12% = 54 ron si
- CASS de 5,5% calculat insa NU la venitul efectiv incasat de fiecare din inchiriere (adica 450 * 5,5% = 24,75 ron) ci 5,5% aplicat la salariul minim pe economie, adica 1250 * 5,5% = 68,75 ron
Nu prea inteleg ce legatura are aici salariul minim pe economie 1250 ron, daca fiecare incaseaza efectiv doar 450 ron (cota lui din 900 chiria totala).
E adevarat ce mi s-a spus, ca CASS de 5,5% se aplica la salariul mimin pe economie (1250 ron pe luna) si nu la chiria efectiv incasata de fiecare (care e mai mica) ?
Va multumesc.
Daca acestea sunt singurele venituri, se retine CASS la salariul minim pe economie.
Impozitul si CASS se platesc in cote de 16%, respectiv 5.5% din 60% din chiria incasata, adica din 450 x 0.6 = 270 lei (cu exceptia cazului prezentat mai sus).
Nu inteleg.
Pina la urma impozit si cass se calculeaza la salariul minim pe economie (1250) la venitul efectiv incasat din chirie de fiecare din noi (450 ron) sau la 60% din chirie?
De unde apar cei 60% din chirie?
Un raspuns ar trebui sa lamureasca omul, nu sa-l incurce mai rau.
De ce nu raspunde niciun moderator, sa faca lumina?