avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie

In Iunie 2015 mi-am dat demisia de la firma unde am lucrat.Si am mai lucrat aprox 1 luna in alta parte.In martie 2017 ar trebui sa nasc.Intrebarea mea este tinand cont ca acum se i-au in calcul 12 luni muncite in ultimii 2 ani este daca as putea sa ma-s angaja la firma prietenului meu pana nasc s-ar strange lunile sa beneficiez de indemnizatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:19, 4 Decembrie 2016
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

Data nasterii : martie 2017

Perioada eligibila pentru CCC : aprilie 2015 - martie 2017

In speta, in aceasta perioada trebuie sa aveti realizate venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit cel puţin 12 luni.

Din ce ati postat - sunt 4 luni in care ati realizat venituri - , reiese ca nu puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC, chiar daca va angajati la societatea prietenului dvs..
multumesc din suflet pentru raspuns.As avea totusi vre-o posibilitate sa platesc din urma?Dar daca tatal copilului detine o firma srl-d la care este angajat din august 2015 dar are datorii la anaf poate lua indemnizatie de crestere? Sau trebuie mai intai sa plateasca datoriile firmei? Si tinand cont
1. Asa cum am mai spus, pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

2. Prin urmare, tatal copilului poate beneficia de catre indemnizatia pentru CCC daca nu s-au achitat contributiile sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Lps ped Lps ped Buna ziua! Va prezint situatia urmatoare: Am lucrat, dupa cum urmeaza: 15 sept. 2015-15 iun. 2016 15 sept. 2016 -16 iun. 2017 Acum voi avea contract tot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie maria_ecaterina maria_ecaterina Buna seara. Am o intrebare...sunt insarcinata in 9 saptamani,lucrez la o fabrica de confectii din 31 august 2015,ar trebui sa nasc in jurul datei de 26 ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere a copilului florentina2206@yahoo.com florentina2206@yahoo.com Bună ziua! Sunt însărcinată și urmează sa nasc în octombrie-noiembrie 2017. Pana în decembrie 2016 am realizat venituri independente impozabile tip ... (vezi toată discuția)