avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nulitatea procesului verbal de constatare a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nulitatea procesului verbal de constatare a contraventiei

Va rog sa-mi spuneti daca lipsa mentiunii obiectiunilor contravenientului in procesul verbal de constatare a contraventiei duce la anularea acestuia in instanta? Daca raspunsul este afirmativ imi puteti indica sentinte judecatoresti definitive in acest sens?
Si sa-mi explicati intelesul expresiei "nulitate relativa virtuala" si sa-mi dati un exemplu concret pentru a intelege mai bine. Lipsa mentiunii obiectiunilor in procesul verbal de contraventie are ca urmare nulitatea relativa virtuala a procesului verbal?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
Jonny93, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jonny93 , utilizator 20:57, 3 Septembrie 2009
Potrivit art.17 din ORDONANTA nr. 2 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contraventiilor:
Art. 17
(la data 13-iun-2006 Art. 17 din capitolul II a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 1412 din 13-iun-2006 )
Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savârsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nuli-tatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu.

Cat priveste obiectiunile potrivit art.16 pct.7:
(7)În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
(la data 05-dec-2007 Art. 16, alin. (7) din capitolul II a fost reglementat de Decizia XXII/2007 )

Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Asta stiam si eu dar am avut surpriza de a-mi fi respinsa plangerea si motivarea a fost ca lipsa mentionarii obiectiunilor este motiv de nulitate relativa virtuala.
Ce parere aveti?
Cu totii suntem dezamagiti de calitatea actului de justitie.
Poate sa deschidem o sectiune speciala ..... sa ii spunem ... ...
Minunatele ispravi ale justitiei romane

Colegii ce spun ?
Exista un recurs in interesul legii prin care deja a fost transata problema.

"În aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (7) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată prin Legea nr. 180/2002, stabileşte:
Nerespectarea cerinţelor înscrise în art. 16 alin. (7) din actul normativ menţionat atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedură civilă."
nulitatea relativa este acea forma de nulitate care poate fi invocata numai de partea care este ocrotita de dispozitiile legale prin aceasta norma juridica, ;astfel, normele legale ( ma refer la OG 2/2001), prin care se instituie obligativitatea agentilor constatori de a aduce la cunostinta contravenientului posibilitatea de a face obiectiuni este prevauzuta sub sanctiunii nulitatii, relative. Intre nulitatea absoluta si cea relativa nu exista deosebiri in ceea ce priveste efectele pe care le produc...odata invocata, ar trebui sa duca la nulitatea procesului verbal.
Stiti cumva cand v-a fost comunicata sentinta?
este posibila intdeauna o cale de atac - recursul la Tribunalul contencios- in termen de 15 zile de la comunicarea sentintei prin care v-a fost respinsa plangerea contraventionala.

Alte discuții în legătură

Proces verbal de contraventie gresit completat Hulu Hulu Buna din nefericire am luat in dat de 26.02.2012 o amenda pentru ca nu am avut asupra mea actele= talonu si asigurarea obligatorie, dar in procesu verbal este ... (vezi toată discuția)
Contestatie p-v szilviakingastefan szilviakingastefan As avea o intrebare in legatura cu contestatia unui p-v de contraventie, in cazul in care la intocmirea p-v nu mi s-a acordat posibilitatea de a face ... (vezi toată discuția)
Contestare amenda Stamate511 Stamate511 Pot face contestație la o amendă pt ca am avut altfel de declaratie pe propria răspundere (vezi toată discuția)