Am mai pus acum ceva timp aceiasi intrebare dar nu m-am lamurit ce as putea face.Am un copil inafara casatoriei nu sunt despartita de sotul meu.In Italia am nascut copilul i-am facut certificat de nastere a fost trecut tatal sau natural cum e firesc..dar am decis sa ajung si in Rominia cu copilul,am facut titlu de calatorie si am plecat in Rominia.Aici surpriza eu fiind casatorita nu pot face certificat rominesc copilului pentru ca legal sunt casatorita si nu pot pleca inapoi in Italia.Cr solutie am?Nu mai inteleg nimic?Trebuie sa fie vreo cale sa fac ceva?
Copilul conceput in timpul casatoriei are ca tata prezumat pe sotul mamei.
Pentru orice situatie contrara v-a trebui sa deschideti o actiune in instanta pentru tagada paternitatii sau pentru recunoasterea paternitatii, dupa caz.
Deci, dvs. veti putea obtine un certificat de nastere romanesc pentru copil numai pe calea unei actiuni in instanta.
Durata unui proces depinde de o serie de factori obiectivi care nu tin de activiatea unui avocat ci, in mod special de activitatea instantei, cum ar fi: gradul de incarcare cu dosare a instantei respective, efectuarea actelor premergatoare in procedura prealabila de catre grefierul instantei, efectuarea procedurilor de citare, intervenirea vacantei judecatoresti, etc.
Prin urmare, la acest moment, avand in vedere ca inca nu ati facut niciun demers in vederea depunerii actiunii in instanta, este imposibil de estimat durata unui astfel de proces.
Nu veti obtine niciun certificat pana cand nu veti merge la autoritatile italiene pentru a vi se face acolo rectificarile cuvenite. Nu incepeti cu instantele judecatoresti ca stati in tara 2 ani. Mergeti la aut. italiene cu sentinta de divort apostilata si cu buletinul schimbat pe noul nume de fata banuiesc, pastrati o copie dupa buletinul vechi si dupa certify . de casatorie si solicitati in Italia o rectificare a actului initial de nastere a copilului dvs, iar dupa ce obtineti certificatul italian in care este trecut ca tata fostul sot, apoi solicitati aut. romane transcrierea certificatului. Dupa care mergeti la instanta si solicitati tagada paternitatii, iar dupa ce sentinta e definitiva mergeti la starea civila impreuna cu concubinul faceti recunoasterea si incuviintarea purtarii numelui.Trebuia sa aveti in vedere aspectul ca sunteti casatorita. Greseala este a dvs.