avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Alegere presedinte nou ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Alegere presedinte nou ONG

In anul 2010, 10 memri fondatori am infiintat un ONG(Club de pescuit). Presedintele vrea sa se retraga si sa renunte la functie, inclusiv la sediul ONG-ului (este la el in apartament). Niciunul din membri nu doreste sa ia functia de presedinte. As vrea eu, pentru a nu renunta la ONG dar nu am nici un fel de cunostinte financiare sau de alta natura pentru a sti ce implica acest lucru.

Intrebarea este: Spuneti-mi ce ar trebui sa studiez pentru a nu intra in belele (nu as vrea sa am de a face cu legea - in sensul rau al cuvantului). Orice alt sfat este binevenit.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:28, 5 Decembrie 2016
Ong-ul trebuie sa aiba o colaborare cu un contabil. Discutati cu el despre partea financiara. Intrebati despre datorii, daca sunt contracte semnate de asociatie cu alte institurii sau alte firme si vedeti daca mai sunt valabile si ce obligatii presupun in ele pentru ong.
Vedeti tot cu contabilul daca au fost depuse la timp bilantul anual si declaratiile 101 si celelalte. Daca au fost angajati sau alte persoane cu contracte cobile pe asociatie.
Vedeti care ar fi sursele prin care asociatia isi atragea fonduri. Vedeti cum sta asociatia cu incasarea cotizatiei de la membrii.
Vedeti daca fostul presedinte doreste sa renunte definitiv si la calitatea de membru si pentru ca asta ar presupune mai mult ca sigur ca sa mutati sdiul asociatiei in alta parte, gasiti acea noua adresa si vedeti ce presupune asta.
Sa faceti un inventar la 31 decembrie impreuna cu fostul presedinte pentru a vedea daca sunt bunuri in patrimoniul asociatiei si sa vedeti in ce stare sunt sau daca trebuie date la casare si sa va descarcati cu ele din gestiune. Discutati pe aceasta tema si cu contabilul.
Cititi cu atenti statutul, incercati sa-l intelegeti si bazanduv-a si pe experienta avuata in activitatile asociatiei, vedeti daca e cazul sa aduceti completari sau imbunatatiri la prevederile din statut. Acum aveti ocazia sa introduceti in discutia adunarii generale si in procesul verbal semnat d participanti, aceste schimbari.
Incercati sa atrageti noi membrii acum pana la organizarea adunarii generale de alegeri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie sportiva assportiva assportiva Detin o asociatie sportiva non-profit infiintata in anul 2011,fara datorii, dar din cauza problemelor financiare doresc sa o vand sau sa caut investitori ... (vezi toată discuția)
Preluare ong ElenaDINA ElenaDINA Preiau asociatie (ONG) fara probleme contabile cu specific pe asistenta sociala. Ma poate ajuta cineva? (vezi toată discuția)
Reorganizare ong ccclyon ccclyon In anul 2010, 10 memri fondatori am infiintat un ONG(Club de pescuit). Acum din cei 10 mai suntem activi doar 4 si nu putem lua hotarari fara 50% +1 din ... (vezi toată discuția)