Doresc sa inchei un contract de comodat cu un PFA (medic), pentru o camera din casa mea, fara incasare venit din chirie. Mentionez ca PFA-ul doreste sa-si declare doar sediul social in casa mea, nu va desfasura activitate aici. Ce clauze trebuie sa pun, astfel incat sa pot sa vand ulterior apartamentul fara mari complicatii? Sau sa reziliez usor contractul?
La ce alte riscuri ma expun? Trebuie sa dea vreo declaratie la Registrul Comertului ca nu desfasoara activitate in casa mea?
Puteti sa specificati ca in caz de vanzare contractul se desfiinteaza de drept, ca acest contract poate fi denuntat unilateral cu un preaviz de 5 zile, fara interventia instantei de judecata si fara nicio alta formalitate.
Daca la incetarea contractului respectiva persoana nu isi schimba sediul, radierea sediului social de la adresa dvs. poate fi solicitata numai in instanta.
Se va da declaratie la registru ca nu se va desfasura activitate la sediu.
Exista mare diferenta intre faptul ca dv. incheioati contractul la vanzare si faptul ca acel contract dureaza pana se radiaza ca sediu sau nu se va elimina ca sediu deloc. Nu tine de dv.
Puteti incerca clauze penale alternative, ar fi de ajutor. Puteti incerca si un mandat, insa asta e revocabil. Puteti incerca ambele. Pentru asta va trebuie insa un jurist sa va redacteze actul.
Trebuie sa luati in calcul si dispozitiile pentru fisc, eventualitatea modificarii lor etc.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Este posibil sa inchei contractul pe un an, cu prelungire doar prin act aditional?
In acest caz PFA nu este obligat sa-si schimbe sediul (valabilitatea sediului social fiind doar pe 1 an)?
In aceasta situatie, PFA-ul va fi obligat sa-si schimbe sediul daca dupa 1 an de zile nu prelungiti contractul, insa, in practica, se intampla ca, desi contractul sa fi incetat, PFA-ul sa nu efectueze modificarile la registru, astfel incat va figura in continuare cu sediul la adresa din contract. In acest caz puteti solicita radierea sediului doar prin intermediul instantei de judecata.
Asa cum vi s-a recomnadat mai sus, puteti sa introduceti in contract clauze penale care sa prevada plata de daune in caz de neschimbare a sediului la expirarea contractului.