avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Recunoastere copil 12 ani
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Recunoastere copil 12 ani

Buna ziua. Am si eu un baiat de 12 ani. Cand s-a nascut copilul nu eram casatorita si tatal lui nu era in tara, asa ca pe certificatul copilului nu este trecut nimic la TATA. Ulterior m-am casatorit cu tatal copilului, dar nu am reusit sa schimbam certificatul copilului si as vrea sa stiu cum sa fac. Am citit pe aici fie ca ar trebui hotarare judecatoreasca fie ca nu mi-ar trebui. Deci este nevoie sau nu de hotarare? Copilul este nascut in 2004. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:12, 8 Decembrie 2016
Nu este nevoie de hotarare judecatoreasca.

Copilul din afara casatoriei poate fi recunoscut de tata prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament.

Buna ziua,
Recunoasterea minorului este supusa prevederilor Art. 416 Cod Civil
Formele recunoaşterii
(2) Dacă recunoaşterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face menţiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
In aceste conditii TATAL merge, da declaratia si dupa ceia, de comun acord ci notaru;l astfel incat declaratia sa ajunga si la starea civila, merge cu mama la starea civila si inlocuiesc Certificatul de nastere .
Tatal sa aiba C.I, mama sa aiba C.I. si sa veti certificatul de nastere al minorului la dumneavoastra.
Va multumesc pentru raspunsuri! Ce am uitat sa mentionez este ca copilul s-a nascut in Bucuresti, tot acolo facandu-i si certificatul de nastere, iar noi locuim in Jud. Constanta. Trebuie sa merg la Bucuresti pentru a-i schimba certificatul de nastere al copilului?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2016
CristinaMorosan, utilizator
Da. Trebuie sa mergeti impreuna cu sotul la Bucuresti. Veti da ambii o declaratie in fata ofiterului de stare civila. Sa aveti la dvs. actele de identitate, certif. de casatorie si de nastere ale dvs. si a copilului. Este doar o formalitate. Mergeti dimineata si pana la amiaz rezolvati, explicate ca nu sunteti din localitate(oricum dovediti cu actul de identitate) si nu aveti unde inopta.
In opinia mea, nu e nevoie sa veniti la Bucureti, declaratia de recunoastere, o poate da tatal ( ca el recunoaste ) si la notar in Constanta.
Pentru a lua numele tatalui, trebuie sa va adresati instantei ( dvs sau tatal) pt a cere de la instanta incuviintare pt purtare nume.
Nu va e aplicabil noul cod civil, ci vechiul cod al familiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa recunosc paternitatea ContSters80880 ContSters80880 Salutare Am nevoie de un sfat in legatura cu problema mea: in urma unei relatii cu o femeie casatorita a rezultat un copil.Copilul a fost conceput pana sa se ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului si modificarea certificatului de nastere ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am un copil in varsta de 3 anisori, sanatos si voinic. Cand l-am nascut nu a fost recunoscut de tata, pe certificatul de nastere fiind trecuta ... (vezi toată discuția)