avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apel impotriva sentintei civile
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apel impotriva sentintei civile

Buna seara,
As dori sa ma ajutati, va rog, cu intocmirea unei cereri de apel impotriva unei sentinte civile.
Detaliez subiectul: Am fost casatorit pana in august 2014 (data divortului legal). Divort realizat in urma parasirii domiciliului conjugal de catre fosta sotie din ianuarie 2014. In urma casniciei au rezultat doi copii ( in prezent, unul in varsta de 8 ani, celalalt de 12 ani). La divort s-a stabilit , prin hotarare judecatoreasca , ca domiciliul copiilor sa fie cu mine si custodia comuna, fosta sotie obligata la plata pensiei de intretinere pentru cei doi copii, 125 lei pentru fiecare. Pensie de intretinere nu am primit .De la data plecarii ei (ianuarie 2014) si pana in octombrie 2015 copii au locuit cu mine in casa mamei mele. In octombrie 2015 am fost nevoit sa plec in strainatate pentru a putea castiga bani sa cumpar o casa. Am cazut de comun acord ca in timpul cat sunt plecat , copii sa locuiasca la ea. Tot atunci i-am facut o procura notariala pentru a putea ridica ea alocatia de stat a copiilor. Am revenit in tara in luna mai 2016. Am luat copii la mine, lucrurile decurgand ca si inainte de plecarea mea. In luna iulie 2016 am depus cerere de executare silita pentru pensia de intretinere pe care nu a achitat-o. In august 2016 m-a dat in judecata pentru a lua copii , a schimba domiciliul acestora la ea. In septembrie 2016 a facut contestatie impotriva executarii silite in privinta pensiei (acest dosar inca nu s-a judecat). In data de 28 noiembrie 2016 s-a judecat dosarul pentru schimbarea domiciliului copiilor in care a castigat. Sentinta (citez de pe site-ul judecatoriei, deoarece inca nu am primit fizic hotararea) : "Solutia pe scurt: Admite actiunea. Dispune modificarea masurii de stabilire a locuintei minorilor in sensul de a se stabili locuinta minorilor la mama reclamanta. Obliga paratul (eu) sa contribuie la cheltuielile de crestere , ingrijire si pregatire profesionala a minorilor prin plata pensiei de intretinere in cuantum de 170 lei lunar pentru fiecare minor incepand cu data inregistrarii actiunii 5 aug 2016 pana la majoratul minorilor. (mentionez ca minorii erau in grija mea la acea data. copii au plecat de la mine pe data de 29 nov , ziua urmatoare procesului). Obliga paratul la plata sumei de 500 lei cheltuieli de judecata catre reclamanta. Cu apel. Document : Hotarare nr. ..../ din data de 28.11.2016. " .

Faptul ca ea nu a platit un an si jumatate nici un leu din pensia pentru copii trece neobservat? Ramane asa doar pentru ca ea a deschis proces contra mea cand a aflat de executare? Ce se intampla cu acei bani?

Acum ... Doresc sa fac apel impotriva acestei sentinte cu urmatoarele motive :
1. Schimbarea sau anularea acestei decizii ... plata pensiei in bani. As dori sa cer plata cheltuielilor de intretinere in natura.
2. Sa cer ca plata pensiei sa se faca de la data reala cand copii au plecat de la mine.
3. Mentionez si ca minorii au fost audiati , intrebati unde vor sa locuiasca si au vrut sa plece la mama lor.
Pot cere in acest apel sa iau un copil la mine si celalalt sa ramana la fosta sotie?

As avea nevoie de ajutorul dumneavoastra la intocmirea acestei cereri de apel , cam ce si cum as putea sa formulez.
M-am documentat si am aflat ca pot depune personal aceasta actiune , fara avocat.

Va multumesc anticipat
cu mentiunea ca am nevoie de ajutor urgent , deoarece termenul de depunere este foarte scurt, peste cateva zile.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 20:00, 8 Decembrie 2016
Consultati un avocat macar pentru a va redacta motivele de apel,faptul ca nu ati avut avocat la fond s-a vazut prin solutia obtinuta.Nu stiu cum ar putea sa va ajute cineva fara sa cunoasca/citeasca sentinta pronuntata in prima instanta,apelul trebuie sa aibe in vedere tocmai argumentele retinute de instanta pt pronuntarea hotararii de la fond.Este ca si cum solicitati unui doctor sa va puna un diagnostic fara sa va consulte personal.Succes.
Am avut avocat la procesul de fond, doar ca a fost foarte rusinos si zgarcit in cuvinte atunci cand a trebuit sa ma apere si sa imi prezinte versiunea , cu probe si martori.Sentinta nu este cea pe care am citat-o in mesaj ? (Este mentionata HOTARAREA NR. .... DIN DATA DE 28.11.2016 ....cu solutia.).
1.Pentru pensia alimentară neplătită, puteţi face executare silită, vedeţi că după 3 ani se prescrie, deci dacă în ianuarie 2014 aţi pornit divorţul, datoria pe ianuarie 2014 se presrie în ianuarie 2017, mai aveţi o lună la dispoziţie, cu cât întârziaţi executarea, cu atât nu veţi recupera pentru lunile care depăşesc 3 ani.
2.În apel, nu puteţi formula cereri noi faţă de acţiunea de fond.
Dar ce fel de proces a fost? de fond sau Ordonanţă preşedinţială? După celeritatea cu care s-a pronunţat, pare a fi ordonanţă.
Puteţi scrie în apel că minorii au locuit cu dvs, până la data pronunţării sentinţei şi să se modifice acea parte din sentinţă; apoi, în funcţie de ce aţi cerut dvs. în Întâmpinare, puteţi cere anularea cheltuielilor de judecată sau compensarea cheltuielilor de judecată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Adina Dumitru Adina Dumitru Buna seara, Am rugaminea sa ma lamuriti cu urmatoarea chestiune: daca in anul 2014 tatal a fost obligat la plata pensiei de intretinere, fara sa fi fost ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Stancu Aurelian Stancu Aurelian buna ziua, as dori sa stiu si eu daca in cazul unui proces civil si anume, un divort este posibil sa se dea doua sentinte definitive si irevocabile pentru ... (vezi toată discuția)
Decizie RIoan RIoan Procesul meu de divort a parcurs etapele fond, apel si recurs. Acum am o hotarare irevocabila, insa nu inteleg cum opereaza ea asupra obligatiilor mele ... (vezi toată discuția)