avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu de maternitate si crestere a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu de maternitate si crestere a copilului

Buna ziua
Sotia mea de profesie medic veterinar este insarcinata in 21 de saptamani. In ultimele 24 de luni a lucrat ca angajata la 3 srl diferite iar din iunie 2016 si-a deschis un pfa si lucreaza cu contracte de prestari servicii. Initial a declarat venitul minim, dar are contract cu un alt medic din iulie de 3000 de ron si cu un altul din noiembrie cu 3500 ron. Cum poate beneficia de concediul de maternitate si de indemnizatie de crestere dupa ce va naste? Si cum se calculeaza venitul pe care il va primii de la stat?
Multumesc,
Daniel.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 8 Decembrie 2016
Indemnizaţia pentru CCC se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.

Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.

Pentru a beneficia de indemnizatia de maternitate trebuie sa aveti achitata, in calitate de PFA, cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii (0,85%)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal si crestere copil pfa Sacharisa Sacharisa Pentru PFA: 1) Daca pentru cele 12 luni de calculare a concediului de maternitate, 6 luni am fost PFA si 6 luni nu am avut venit pana la nastere, mai ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfa lorei lorei BUNA ZIUA! Am si eu cateva nelamuriri, daca puteti va rog sa ma ajutati. Sunt PFA si vreau sa ma informez in ce conditii o sa primesc indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului csehalina csehalina BUNA ZIUA, AS AVEA O INTREBARE, SI SPER CA MA POATE LAMURI CINEVA, IN LEGATURA CU NOUA LEGISLATIE LEGATA DE PLATA CONCEDIULUI DE MATERNITATE. IN PREZENT SUNT ... (vezi toată discuția)