eu am un contract de vinzare cumparare pe jumatete de imobil cu uzufruct in favoarea socrului meu ,soacra ne fiind mentionata in acel contract de asemenea el are acea casa din mostenire (parintii lui ) eu locuesc impreuna cu ei insa socrii mei urmeaza sa divorteze intrebarea mea este - ce drepturi am eu a supra bunurilor lor comune avind in vedere faptul ca eu cu familia mea am investit in casa si bunuri mobile in raport de jumatate (50-50 %) cu fam socrului meu (bineinteles ceea ce sa luat dupa mutarea mea impreuna cu ei )
multumesc anticipat !
In privinta imobilului nu veti avea probleme, fiind bun propriu al socrului , dvs ati incheiat contractul numai cu acesta, deci divortul de soacra nu are cum sa afecteze vanzarea. Bunurile lor comune si le vor partaja, ceea ce ati achizitionat dvs, va trebui sa faceti dovada aportului dvs. financiar , presupun ca aveti chitante, facturi...chiar martori, sau poate ei , fiind oameni de buna credinta , vor recunoaste ceea ce va apartine.
1-existenta contractului de vanzre cumparare,va asigura dreptul asupra cota imobil.
2-dreptul asupra bunurilor se sustine si se probeaza cu documente legale sau orice proba admisa de lege,in cazul dvs acte de achizitie.
In privinta bunurilor comune ale scorilor nu aveti nici un fel de drept intrucat ele -bunurile- se afla in proprietatea socrilor.
Daca in patrimoniul socrilor se afla si alte bunuri regimul lor va fi stabilit prin partajul ce va urma -sau ar trebui sa urmeze- divortului.
In urma partajului se presupune ca o parte din bunuri vor reveni socrului dvs. La aceste bunuri -din patrimoniul socrului- poate/pot emite pretentii .. dupa decesul socrului- mostenitorul/mostenitorii acestuia.
Daca vorbim doar de imobil acesta nu este bun comun .. intrucat din ce spuneti dvs. este un bun propriu al socrului dvs. din care v-a vandut 1/2 cu clauza de uzufruct viager. Drept urmare nu vas in masa bunurilor de partajat.
In privinta sumelor de bani care le-ati investit in aceasta casa aveti un drept de creanta ... putand solicita proprietarului sa va restituie investitiile facute ...
Trebuie sa mai aveti in vedere si termenul de prescriptie de 3 ani.
Divort
ioanaDD
buna ziua,sunt mama unui baietel de patru ani si vreau sa divortez.Am fost casatoriti sase ani dar locuinta unde stam este act de donatie cu drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)