mama mea este fiica nelegitima a unui domn.acesta in timpul vietii nu a recunoscut-o,ea crescand intr-o casa de copii.poate cere sa ii se faca testul de paternitate?tatal nelegitim in prezent este decedat.cum trebuie sa procedeze?unde se poate adresa?astept urgent raspuns.
Da, deshumarea nu poate fi aprobata doar pentru un test de paternitate ci in situatii cu totul speciale , atunci cand exista suspiciuni in privinta mortii unei persoane, cand mai sunt necesare probe , in general in chestiuni ce tin de criminalistica. daca sunt martori insa, poze, scrisori din care sa poata reisesi legatura dintre presupusul tata si mama mamei dvs, respectiv bunica dvs. , si mai ales faptul ca din relatie s-a nascut un copil , sa se faca referire la acest copil, ceva care sa poata echivala cu o recunoastere tacita...este greu insa si asa.
Cu toata bunavointa ,cu toata priceperea specialistilor care sau angajat sa emita raspunsuri,dorinta dvs este greu daca nu imposibil de materializat in conditiile inexistentei de probe certe si indubitabile care sa demonstreze legatura intre bunica si presupusul tata biologioc .Inexistenta recunoasterii de catre presupusul tata ,
timpul scurs ,reduc sansele de solutionare pozitiva.
Pentru a avea convingerea ca a-ti desfasurat demersurile le dispozitia dvs,incercati contactarea eventualelor persoanele care in perioada in discutie au detinut functii in localitatea respectiva,doctor,notar,profesor,care eventual pot contribui ce detalii.
Inainte de a se gandi la vreo deshumare si altele, judecatorul isi va aduce aminte de PRESCRIPTIE.
E drept ca la acest moment Codul Familiei zice ca "Actiunea (in stabilirea paternitatii din afara casatoriei) apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia".
Da. Dar prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 1345/2008 s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. II din Legea nr. 288/2007 (care a modificat C. Fam. -n.ns) potrivit cărora "Dispoziţiile prezentei legi privind [...], precum şi acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei, sunt aplicabile şi în cazul copiilor născuţi înainte de intrarea sa în vigoare, chiar dacă cererea este în curs de judecată".
In motivare "Curtea observă că, anterior modificării prin Legea nr. 288/2007, atât dreptul mamei la acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei, cât şi cel al copilului erau prescriptibile în termen de un an de la naşterea copilului".
Adica mai pe inteles, daca mama dvs. nu s-a nascut dupa noimebrie 2007 :D (e o gluma cam deplasata, dar voiam sa fixez momentul - intrarea in vigoare a Legii 288/2007) atunci ea nu mai poate solicita stabilirea paternitatii. Pentru ea actiunea este si ramane prescrisa.