avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Detasare cetatean UE in RO
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Detasare cetatean UE in RO

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat la urmatoarea speta:
O firma din Germania il va detasa pe "X" la o firma din Romania pt 5 luni. X are cetatenie germana.

Ma gandesc ca exista niste implicatii de procedura in raport cu ITM si banui ca si cu ANAF? Casa de Asigurari de Sanatate? alte institutii ?

Cam ce pasi ar trebui urmati pentru ca detasarea sa respecte legislatia din Romania?

Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 11 Decembrie 2016
OG nr. 25/2014 - incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania
[ link extern ]

Vedeti art.20 si urm.

Beneficiarul prestării de servicii la care s-a dispus detaşarea transmite inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul o comunicare privind detaşarea salariaţilor străini, în cel mult 5 zile de la data începerii activităţii acestora pe teritoriul României. Orice modificare a elementelor prevăzute în comunicare se transmite inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul, precum şi Inspectoratului General pentru Imigrări în termen de maximum 5 zile de la data producerii acesteia.
Multumesc pentru raspunsul prompt freeelis!

Am analizat OG mentionata de dvs. si se face referire la "straini". "Strainul" e definit ca: a) străin - persoana care nu are cetăţenia română sau cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European; (art. 2 lit a) din ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 194 din 12 decembrie 2002)

In speta mea am un cetatean al unui stat UE si nu prea gasesc normele ce se aplica.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Decembrie 2016
Gepetto25, utilizator
Daca ati fi citit maibine textulati fi observat ce se intampla la art.20 alin.2 . Astfel :
"Pot desfăşura activităţi în muncă pe teritoriul României în calitate de lucrători detaşaţi, fără obţinerea în prealabil de către beneficiarul prestării de servicii a avizului de detaşare, străinii din următoarele categorii:
a) străinii angajaţi ai persoanelor juridice cu sediul în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, detaşaţi în România, cu condiţia prezentării permisului de şedere din acel stat;
....."


Iar obligatia prevazuta la art.27^1 alin.2 din OUG subzista si in cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Detasare angajati straini in romania AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva informatii suplimentare in urmatoarea situatie: Angajati dintr-un stat membru UE vor fi detasati pentru ... (vezi toată discuția)
Cetatenii straini din state terte detasati in romania Alexandru Cutean Alexandru Cutean Cetatenii straini detasati in Romania intra sub incidenta art. 3 al. 1 litera a din O.U. nr.56/2007 care spune ca:Strainii pot fi incadrati in munca pe ... (vezi toată discuția)
Detasare cetatean din basarabia Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua Imi puteti indica, va rog, care sunt legile de actualitate ce reglementeaza procedura de detasare a unei persoane din Rep. Moldova in Romania? Ma ... (vezi toată discuția)