Buna ziua!
Un prieten al meu si-a gasit casa sparta pe la 5 dimineata.Politia in inceput cercetarile pentru a vedea daca hotul nu este chiar pagubasul sau unul din prietenii acestuia. Fratele meu a fost la acest baiat in noaptea aceea si a plecat la ora 2 noaptea. Ceea ce vreau eu sa aflu,este asa:
Ce obligatie are fratele meu in fata politiei? Nu este martor in proces ci doar omul prin care se verifica alibiul pagubasului cum ca nu a fost o spargere falsa.
Este obligat sa dea declaratie la politie? Este obligat sa dea testul poligraf?
Va cer ajutor pentru ca a fost la politie si a cam fost bataia de joc a politistilor. Au inceput sa-i ia pe amandoi la misto,sa-i intrebe lucruri absolut nefiresti (ce scoala ai,lucrezi,te droghezi,etc). Stiti cum fac politistii din ziua de azi...
Declaratia a dat-o si in declaratie l-au facut sa spuna si ca e de acord cu testul poligraf (are 18 ani si poate fi usor de pacalit). multumesc!
Sa se duca la procurorul de caz ( va interesati la parchetul competent de numele procurorului ,dupa nr.de dosar din citatie) si il informati ,in scris ca a dat acea declaratie la politie sub presiune,intimidat fiind.Sa arate de asemenea ca nu este de acord cu testul poligraf,deoarece nu este obligat de lege.Testul poligraf nu este proba in procesul penal,el fiind menit de a crea o anumita convingere anchetatorilor.In alta ordine de idei,mai pe intelesul dvs.,cei ce acuza trebuie sa si probeze acuzatiile.Nu fratele dvs.este obligat sa-si probeze nevinovatia.De aceea sunt politisti.
Va multumesc pentru raspuns.Dar mai am niste nelamuriri
Este obligatoriu sa mergi sa da-i declaratie daca nu esti martor (cum e fratele meu).
Ai dreptul de a filma/fotografia in sectiile de politie? (preventiv in cazul in care politia mai sare din nou calul). Mutumesc inca o data.
Testul poligraf nu este obligatoriu,dar reprezinta proba de care instanta tine cont in analizarea spetei.
Nu este permis filmatul/inregistratul ,fara aprobare speciala,in unitati cu regim special,dupa cum sunt sectiile de politie.
In calitate de persoana preznta pentru audieri,acesta trebuie sa prezinte o pozitie respectoasa ,decenta ,care in eventualitatea in care apreciaza un comportament neadecvat/abuziv,are dreptul sa solicite aplicarea si respectarea procedurii legale.
Preventiv ,daca deja fratele a beneficiat de tratament abuziv,se poate adresa sefului unitatii cu solicitarea atentionarii politistului responsabil in cercetarea cauzei.
Astfel cum rezulta din cele relatate de dvs.,fratele dvs.este una dintre ultimele persoane cu care a discutat partea vatamata,inainte de a se petrece infractiunea in casa sa.In aceasta situatie ,intra in obligatia politistilor sa il audieze pentru a-l elimina din cercul de suspecti.
Modul in care relatati ca i-a fost luata declaratia este unul abuziv si acest lucru trebuie facut cunoscut Perchetului care in supraveghere respectiva sectie de politie.Deci,trebuie sa formuleze in scris o sesizare la aceasta unitate de Parchet si sa arate modul in care a decurs audierea sa.Poate aduce la cunostinta si sefului ierarhic al celor care l-au audiat aceasta situatie.
Astfel,cum vi s-a mai scris testul poligraf,nu este obligatoriu,asadar el poate renunta la acesta,desi pentru a elimina orice banuiala ar fi indicat sa il faca.
Cred pana la urma, in functie de cercetarile intreprinse,fratele dvs.ar putea avea calitatea de martor
Testul poligraf
paniana34
vreau sa va intreb referitor la o situatie dificila,deoarece sunt pusa intr-o situatie ingrata sunt pe postul de a imi da acordul pentru testul poligraf pentru ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere!!?
katap
In 2016 in luna ianuarie, m-am trezit ca sunt citat de politia din comuna pentru abuz de incredere . Reclamantul fiind un cetatean la care am prestat o lucrare ... (vezi toată discuția)