Am un mare of si va rog din suflet sa ma lamuriti.
E posibil sa fie descoperita o proaspata mamica (de august) ca a "aranjat" cu spaga, in ianuarie, sa aiba, pe cartea de munca, lunile ce ii lipseau (oct-nov-dec-ian) pt a obtine indemnizatia de 7,8 mil de lei pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani?
Practic, in jurul datei de 15 ianuarie 2005, viitoarea mamica, aflata atunci in luna a 2-a deja si neavand serviciu, deci nici contributii platite catre CAS, s-a gandit ca va naste in august si nu va indeplini conditia de a avea cele 10 luni necesare acordarii indemnizatiei cu pricina. Prin urmare, a "aranjat" atat cu o firma, cat si cu Inspectoratul Teritorial de Munca sa isi faca un contract fictiv, incepand cu 1 oct 2004 (retroactiv) pe care l-a inregistrat la ITM, iar firma respectiva a inregistrat si ea, in actele proprii, acest contract, cu toate modificarile ce presupune acest lucru.
Poate fi aceasta "acoperire" cu hartii si relatii atat de buna, incat sa nu fie descoperita? Si, in cazul in care ar fi descoperita, ce ar risca aceasta femeie? Ar fi vorba doar de o amenda si suspendarea indemnizatiei, sau s-ar putea transforma si in fapta penala de genul: fals, uz de fals, dare de mita, etc? A r avea circumstante atenuante ca e mama si ca alapteaza inca, sau ... daca pierde Statul, nu exista ingaduinta?
Va rog mult sa-mi raspundeti, pentru ca e foarte fierbinte aceasta problema.
Va multumesc
practica pe care dvs. o expuneti mai sus poarta denumirea neoficiala de "cumparare de vechime" si datorita aberantei (dintr-o anumita perspectiva) a actului normativ respectiv, este des intalnita. Desigur ca fapta poate fi descoperita. Intrebarea dvs. contine si raspunsurile, acesta este motivul pentru care nu v-am raspuns pana acum, desi am sesizat intrebarea. Pentru a fi descoperita fapta ar trebui sa aveti ghinionul ca societatea respectiva sa faca obiectul unui control sau sa se realizeze un control la ITM la inspectorul respectiv. Urmarea ar fi, in cazul descoperirii si in varianta cea mai "dulce" sa restituiti sumele incasate dar se poate ajunge si la intocmirea unui dosar penal, pentru toate persoanele implicate (mamica, inspector itm, reprezentantul societatii). Starea de graviditate sau de proaspat parinte ar putea fi luata in considerare de judecator la individualizarea pedepsei insa nu este obligatoriu.
Este posibil ca urmele sa fie bine acoperite si sa nu se descopere, dar asta nu o putem sti noi, la urma urmei sunt fapte mai grave nedescoperite sau nesanctionate. Bineinteles ca in cazul descoperirii mai ramane sa se si dovedeasca fapta, ceea ce in cazul unor functionari abili este dificil de realizat
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2005 George, Avocat
Tin, in primul rand, sa va multumesc pentru raspuns.
As mai avea niste intrebari, daca nu supar prea mult.
1) Spuneti ca e greu de descoperit, insa cred ca v-ati referit doar la cazul in care s-ar sesiza cineva, din senin, sa faca acel control de care vorbeati, pentru ca imi imaginez ca, in cazul unui divort, instanta, sau avocatul partii adverse, ar putea cere o serie de documente din care s-ar putea dovedi asta, sau chiar ar putea sa apeleze la varianta controlului. In ce priveste dovedirea, eu consider ca e destul de simplu, pt ca se stie cine a solicitat acest fals, deci nu cred ca pot exista dubii.
2) In cazul intocmirii unui dosar penal, ar putea afecta acest fapt incredintarea custodiei copilului, avand in vedere faptul ca mama lui are aceasta "pata"? Sau, intrebarea ar putea suna altfel: este posibil ca acest dosar penal sa se soldeze doar cu amenda penala, nu si cu inchisoare?
Va multumesc si va cer scuze pentru insistenta cu care doresc sa aflu aceste raspunsuri, insa probabil sesizati si stressul si gravitatea problemei, adaugand la acestea si ... iminenta unui divort.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Prescrirea pedepsei
iorgo
as dori sa stiu daca o fapta petrecuta in 1995 fals, uz de fals,fals asupra identitatii este prescrisa in anul 2005.fapta nu a fost inca descoperita...nu ... (vezi toată discuția)