avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cerere respinsa de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cerere respinsa de angajator

buna ziua!
intrucat de fiecare data cand am avut nevoie de ajutor si vi l-am cerut ati fost intotdeauna promti si concreti,rezultatele fiind satisfacatoare, va multumesc si sper din tot sufletul ca veti fi intotdeauna alaturi de noi!
acum...problema mea :hm: ...lucrez din data de 09.04.2008 la o firma privata cu CIM pe perioada indeterminata. in luna noiembrie 2008 am fost anuntati ca ni s-au marit salariile si ca incepand cu luna decembrie vom avea cu 200 lei mai mult la salar ( net) . in timp ce tuturor colegilor mei li s-a intocmit act aditional, eu am fost singura care inca nu l-am primit. in decembrie diferenta de bani am primit-o la negru. cand l-am intrebat pe patron ce s-a intamplat cu actul meu mi s-a raspuns ca il voi primi cand contabila va binevoi sa il aduca. la sfarsitul lunii am avut nevoie de o adeverinta pentru banca in care sa-mi sfecifice veniturile brute si nete pe ultimele 3 luni seful meu mi-a refuzat cererea spunandu-mi ca nu a platit pe ultima luna impozitele la salarii si nu ar vrea sa-si creeze probleme.asa ca m-a invitat sa astept pana in ianuarie. :rtfm:
intrebarea mea este: angajatorul nu este obligat sa elibereze adeverinta de venit atunci cand angajatul o solicita? pot verifica eu personal daca mi-au fost platite impozitele ( nu prea am incredere in el )? daca intarzie cu platile sau sunt restante prea mari ori decide sa nu plateasca , in ce fel pot impiedica consecintele ? ce urmari au acestea asupra mea , angajata sau in cazul in care decid sa inchei CIM ?
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alin Gheorghe , Alte profesii 18:37, 9 Ianuarie 2009
da, angajatorul trebuie sa elibereze oricarui angajat adeverinta de venit. Nu vad nicio legatura intre adeverinta de venit si faptul ca au fost sau nu platite impozitele. Cei de la finate au toate societatile in evidenta si vad automat cine a paltit si cine nu a platit impozitele, deci scuza invocata de seful dvs. este absurda.
Puteti verifica daca vi s-au platit impozitele la finatele locale si la itm puteti vedea daca vi s-a marit sau nu salariul.
consecintele deplatii impozitului de catre angajator nu se rasfrang asupra ta, el e datornicul, chair daca incetezi CIM
multumesc pt raspuns!
in legatura cu scuza invocata de patronul meu...zicea ca pe adeverinta se specifica faptul ca angajatul x e in ordine cu toate platile si ca de fapt el eliberandu-mi adeverinta fara sa-mi fi platit impozitele ar declara falsul :foottap:
in continuare cum ar trebui sa procedez? daca imi refuza in continuare cererea...:-/
multumesc!
1. ceri adeverinta si sa precizeze ca nu au platit impozitele aferente. Oricum statul stie ca nu au platit
2. reclami la ITM
multumesc!
daca imi permiteti, as avea o intrebare legata de ITM. verisoara mea a facut sesizare in 10.12.2008 la ITM in care a reclamat firma unde s-a angajat din data de 05.12.2008. contabila firmei i-a adus CIM gata semnat si inregistrat plus declaratia pe propria raspundere undeafirma ca nu are carte de munca gata semnata. problema e ca ea are carte de munca si s-a suparat cand si-a vazut actele semnate in locul ei de catre contabila. cand a intrebat-o de ce sunt semnate i s-a raspuns ca nu mai era timp sa le aduca la semnat, iar declaratia ....raspunsul a fost " acuma e facuta! las' ca nu-i nimic!" si ca daca nu-i convine n-are decat sa plece. asa a si facut. a doua zi a facut sesizarea la ITM . a primit acum vreo 3 zile o adresa de la ITM unde se mentioneaza faptul ca s-a facut control firmei iar pt neregulile descoperite i s-au aplicat sanctiuni conform legii. :-/
bineinteles ca verisoara mea nu prea a inteles ce inseamna asta concret. asa ca s-a dus la ITM si a cerut informatii. i s-a spus ca firma i-a desfacut contractul - concediere disciplinara - in data de 15.12.2008. verisoara mea a intrebat : cum e posibil sa-mi desfaca un contract de munca pe care eu nu l-am semnat? cum e posibil sa se inregistreze o declaratie falsa? l-a care i s-a raspuns ca asta tine de organul competent, nu de ei. si sa faca o plangere acolo pt fals in acte. atunci a cerut o copie xerox a sesizarii pt a putea proba existenta ei in fata altei institutii competente. acest lucru i s-a refuzat : nu se poate! trebuia sa va ganditi inainte! " :O
e posibil asa ceva? ce masuri ar putea lua verisoara mea in acest caz? poate merge direct la politie sa reclame falsul in acte? mentionez ca are CIM si declaratia in original, precum si adresa primita de la ITM?
multumesc!
Intr-adevar, raspunsul dat de catre cei de la ITM este corect, intrucat u intra in competenta inspectorului de la ITM sa verifice autenticitatea semnaturilor pe actele care se depun la ITM de catre societati. Aceasta este de competenta organelor de cercetare penala - politie, parchet.

Pentru fals si uz de fals , verisoara dvs are posibilitatea de a se adresa organelor de cercetare penala.
De asemenea, poate deschide si o actiune in instanta prin care sa conteste decizia de concediere disciplinara. Termenul de contestatie este de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de concediere.

Alte discuții în legătură

Sanctiune disciplinara Marius Nou Marius Nou Astazi am fost convocat la locul de munca intr-o sedinta in cateva minute si mi s-a adus la cunostinta ca nu am vrut sa-mi ajut colegii intr-o anumita zi. ... (vezi toată discuția)
Patronul de acum 3 ani mi-a facut denunt mincinos la politie, ca am plecat cu laptop si telefon de serviciu (pe care nu le-am avut niciodata in gestiune) maintrebazi maintrebazi Buna ziua, Poate cineva sa imi spuna daca am vreo solutie la aceasta problema? Dupa 3 ani de cand am incheiat de comun acord raporturile cu o ... (vezi toată discuția)
Dat afara hero services hero services buna ziua.am o prietena care a fost data afara din serviciu in mod abuziv.iata care e problema:acum o luna conducerea i-a comunicat ca de miine se inchide ... (vezi toată discuția)