avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dat afara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dat afara

buna ziua.am o prietena care a fost data afara din serviciu in mod abuziv.iata care e problema:acum o luna conducerea i-a comunicat ca de miine se inchide magazinul pt. ca e in stare de faliment si i s-a spus sa nu mai vina.de a doua zi nu s-a mai dus la serviciu fiind din alta localitate.a fost apoi angajat altcineva in locul ei.are doi martori de la serviciu ca i s-a comunicat sa nu mai vina la serviciu.i s-a trimis acasa o adresa sa se prezinte la firma pt.a discuta problema dar ea mersese si inainte de a primi instiintarea la serviciu si a discutat cu seful.seful i-a spus ca nu ii da nici somaj avind o vechime de 2,5 ani,si ii desface contractul de munca din motive disciplinare.el a angajat o alta persoana exact pe acelasi post.ce se poate face?se poate actiona in judecata firma?multumesc.octavian.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 20:32, 29 Iulie 2009
Prietena dvs a procedat gresit atata timp cat avea un contract individual de munca legal si valabil trebuia sa astepte instiintarea scrisa de concediere si apoi decizia de concediere. Si dupa aceea trebuia sa actioneze. Asa ii va fi greu sa demonstreze ca i s-a spus sa nu se mai prezeinte la serviciu ,dar nu imposibil! Proba cu martori este acceptata in instanta!:)
Destul de greu de demonstrat faptul ca i s-a comunicat sa nu se mai prezinte la serviciu. Si trebuia sa solicite in scris acest fapt.
Fiind vorba de un magazin, logic este sa se faca un inventar si abia apoi sa inceteze raporturile de munca.
Iar daca se inchidea acel magazin, prietena dumneavoastra trebuia sa beneficieze de un preaviz de 20 de zile lucratoare si incetara CIM in baza art 65 alin1 din codul muncii.
ea nu a actionat in instanta inca.are instiintarea si decizia de concediere.
Decizia de concediere are ca temei abateri disciplinare?
Daca da, trebuiau indeplinite conditiile cercetarii disciplinare prealabile.
Daca nu a fost efectuata cercetarea disciplinara prealabila, decizia de concediere este ilegala si o actiune in instanta are toate sansele de reusita.
Corect dar spune ca i s-a trimis acasa adresa prin care au invitat-o la firma sa discute problema. Depinde despre ce adresa vorbim. Daca pe adresa apare ca ar fi convocare pt cercetarea disciplinara, iar ea nu s-a prezentat, angajatorul putea invoca faptul ca nu s-a prezentat si avea "motiv" de desfacere a contractului de munca disciplinar. Dar mai spune dl. ca ea defapt s-a prezentat la serviciu si inainte de aceasta adresa. Problema este : poate oare demonstra acest lucru ? Cu pontaj, cu martori cu ceva ? Daca da, atunci are sanse de castig in instanta.

Trebuie sa va adresati cu contestatie la instanta in termen de 30 zile de la data la care a aprimit adresa de la firma. Daca sunteti din Bucuresti instanta competenta este Tribunalul Bucuresti Sectia a VIII-a Litigii de munca, indiferent in ce sector locuieste prietena dvs.

Alte discuții în legătură

Lichidare MICKY67 MICKY67 AM AVUT O ANGAJATA CARE TIMP DE TREI ANI A FOST PONTATA NEMOTIVATA,IAR STATUL DE PLATA ERA CU 0,TIMP IN CARE I S.A TOT TRANSMIS SA VINA LA SEDIUL FIRMEI PENTRU ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara a cim mario-palade mario-palade Buna ziua. Starea de fapt: a existat un litigiu de munca prin care s-a dispus anularea deciziei de concediere a unui salariat pe motive care nu tin de ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca nicoleta-veronica nicoleta-veronica sotul meu afost angajat ( din somaj) pe perioada nedeterminata.Dupa o luna, i-au spus ca nu mai au nevoie de el si sa faca o cerere de lichidare la zi; el nu a ... (vezi toată discuția)