avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patronul de acum 3 ani mi-a facut denunt mincinos la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patronul de acum 3 ani mi-a facut denunt mincinos la politie, ca am plecat cu laptop si telefon de serviciu (pe care nu le-am avut niciodata in gestiune)

Buna ziua,

Poate cineva sa imi spuna daca am vreo solutie la aceasta problema?

Dupa 3 ani de cand am incheiat de comun acord raporturile cu o societate, sunt chemat la politie deoarece fostul patron a reclamat ca am plecat cu laptopul si telefonul de servici.
Am cautat fisa de lichidare si toate actele pe care le primisem la plecare, ca sa demonstrez ca n-am avut niciodata pe gestiune laptop si telefon si ca la lichidare nu am nici o mentiune de datorie sau patrimoniu nerestituit. Stiu ca patronul a dat acel laptop (care era stricat in 2010 -un an inainte sa plec) unui alt angajat pt a-l repara.
Acum as vrea sa fac reclamatie pentru denunt mincinos, insa mai am o intrebare: in actele primite la plecare, am descoperit ca erau suspendari de contract cate 8 luni, pe motiv de cerere concediu fara plata, cerere pe care n-am facut-o niciodata si n-am semnat-o(este o semnatura falsa) si am si o reducere a timpului de lucru, tot cu semnatura falsa. Acum dupa 3 ani de la plecare, pot sa mai reclam ca mi-au falsificat semnatura si mi-au intrerupt contractul fara sa stiu?
N-am vazut pana acum pentru ca m-am angajat imediat in alta parte si nu mi-au cerut nimic, iar pe cartea de munca nu am nimic trecut intre 2007-2011 cat am fost la firma respectiva, nici macar data de incepere si nr. contractului.

Pot sa mai fac ceva, sau ma multumesc cu reclamatia pentru denunt mincinos ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: DanelS , utilizator 19:27, 16 Iunie 2014
Pentru denuntul facut de firma la politie, denuntatorul trebuie sa dovedeasca ca cele denuntate sunt reale. In urma incheierii dosarului, solicitati politiei sa va dea un document din care sa rezulte cum a fost finalizat respectivul denunt.
Puteti deschide actiune la parchet pentru denunt calomnios anexand respectivul document emis de politie.
Pentru neregulile mentionate referitor la CIM puteti face o sesizare scrisa, cu nr. de inregistrare/ data, la ITM.
Pentru perioada lucrata la firma respectiva, trebuia sa solicitati completarea la zi a carnetului de munca sau o adeverinta, cu nr. de inregistrare/ data, din care sa rezulte veniturile realizate, inclusiv sporurile, documente care va sunt necesare la calculul pensiei (cand se va pune problema, daca nu aveti mentiuni in carnetul de munca).
Firma trebuia sa va faca mentiuni in carnetul de munca pentru perioada lucrata acolo, pana la sfarsitul anului 2011.
Pentru semnatura falsa in documente oficiale, incheiate intre parti, puteti deschide actiune in instanta si sa cereti instantei de judecata, sa aprobe efectuarea unei expertize grafologice.
Nu cred ca mai puteti face ceva in privinta plangerilor penale. Exista un termen in care se depunea plangerea penala. Pana la intrarea in vigoare a noului cod penal, termenul era de 2 luni.

In privinta raporturilor de munca, dvs ati semnat c.i.m. ?
@freelis

Va multumesc !
Plangerea penala este facuta de angajator pe 3 aprilie 2014, pentru ceva ce considera el ca as fi facut in 2011, inca nu am rezolutia de la politie, acum se ancheteaza. CIM initial l-am semnat, dar apoi suspendarile in urma unei cereri de CFP, reducerea timpului de lucru la 10 ore / saptamana, nu , nu le-am semnat, nici nu am stiut de ele, pana cand am avut acum nevoie de fisa de lichidare ca sa dovedesc la politie ca am plecat in regula, fara datorii.
Pentru litigii de munca este prea tarziu dupa 3 ani, corect? Plangerea pentru denunt calomnios, nu trebuie sa astept rezolutia si apoi sa am la dispozitie 2 luni? Sau sunt 2 luni de cand m-a anuntat politia ca am plangere penala? Am fost anuntat vineri (13.06.2014)ca am plangere.Deci am timp 2 luni incepand de vineri sau dupa ce primesc rezolutia?

Multumesc.


@gigipopa

Va multumesc.
Am inteles.Astept rezolutia plangerii penale facuta de patron si merg la parchet pentru denunt calomnios .( am dovezi ca tot ce a denuntat este o minciuna, deci sunt sigur ca o sa fie NUP)
Dar in ceea ce priveste semnaturile false pe cereri de concediu fara plata si reducere timp de lucru, nu este tarziu? Am plecat in 2011 de la firma, am descoperit acum(stiu gresealamea, ca nu m-am uitat, dar am gasit imediat de lucru si n-am dat importanta). Dupa cat timp mai poti actiona in justitie angajatorul, pentru nereguli?
Ideea este ca m-a privat de peste un an de munca pe cartea de munca (semnand CFP in numele meu, plus reducerea timpului de lucru la 10 ore/sapt, tot fara semnatura mea) iar acum vrea sa ma scoata si hot, desi a semnat fisa de lichidare, am plecat in liniste si acum dupa 3 ani, nu cunosc motivul pentru care acum, face plangere la politie...
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In cazul litigiilor de munca, termenul de prescriptie este de 3 ani.

Intr-adevar, pentru a face plangere penala pentru denunt calomnios va trebuie ordonanta parchetului privind scoaterea de sub urmarirea penala sau neinceperea urmarii penale.
De la data comunicari ordonantei va curge termenul pentru depunerea plangerii penale, Potrivit Noului Cod Penal, plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
In regula, am inteles, pentru semnatura falsa in acte trebuia sa ma "trezesc" inainte de 31.05.2014 cand exipirau cei 3 ani de la plecarea din firma.
Pentru plangerea penala astept rezolutia parchetului dar inaintez plangere prealabila (care nu stiu ce este dar ma informez pe net sau intreb un avocat ).

Multumesc tare mult, o zi placuta in continuare!

Alte discuții în legătură

Nelamurire ContSters30487 ContSters30487 buna seara! daca cineva mi a facut o plangere penala la Parchet, pt 5 capete de acuzare, si anume:amenintare, instigar la amenintare, fals sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Fals de semnatura in acte de catre angajator Catalinaj Catalinaj Sotul a avut o problema la firma unde lucreaza,patronul nu a vrut sa le dea salariul (sotului si unui coleg) si i.a sechestrat in garajul personal(al ... (vezi toată discuția)
Calomnia facuta in intampinarea de la proces, poate fi pedepsita? pot face plangere si daca da, unde? maintrebazi maintrebazi Buna ziua, Am si eu , va rog, nevoie de un sfat. Am avut un proces , ordonanta de plata. In repetate randuri, creditoarea, in intampinari, note de sedinta ... (vezi toată discuția)