avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune art 215
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune art 215

Buna ziua , in cazul in care in anul 2009 sa deschis urmarirea penala pentru inselaciune art 215 alin 123, pentru fapte din 2007-2009, rechizitoriul pentru trimitere in judecata sa intocmit in 2016 tot pe vechiul cod penal . Acest dosar se judeca pe vechiul cod? se poate judeca pe noul cod penal? muktumesc!
Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 15:06, 12 Decembrie 2016
In aplicarea art. 5 c.p. cand o sa delibereze, judecatorul o sa aprecieze care lege e mai favorabila, dvs in dezbateri aveti dreptul sa va faceti aparari pe ambele legi.
Multumesc ! inainte de procesul de fond arata alta sedinta :măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară
Sunteti in faza camerei preliminare, unde se verifica după trimiterea în judecată, competenţa şi legalitatea sesizării instanţei, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. In aceasta etapa, aveti dreptul sa va angajati avocat si sa formulati în scris cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, in cazul infractiunii de inselaciune.


Prin Decizia nr. XXVII din 18.09.2006 pronunţată de I.C.C.J. – Secţiile Unite în soluţionarea recursului în interesul legii s-a stabilit că încetarea procesului penal în cazul infracţiunilor pentru care împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală poate fi dispusă de instanţă numai atunci când aceasta constată nemijlocit acordul de voinţă al inculpatului şi al persoanei vătămate de a se împăca total, necondiţionat şi definitiv, exprimat în şedinţa de judecată de ambele părţi, personal sau prin persoane cu mandat special ori prin înscrisuri autentice.
La infractiunea de inselaciune legea mai favorabila este Noul Cod Penal deoarece prevede posibilitatea stingerii actiunii penale prin impacarea partilor sau prin intervenirea unui acord de mediere intre acestea. Deci puteti inceta procesul penal si scapa de pedeapsa daca demarati procedurile de mediere sau initiati o impacare cu persoana sau persoanele vatamate din dosar, asa cum sunt ele trecute in Rechizitoroiu, daca ajungeti la o intelegere amiabila cu ele. Dumneavoastra trebuie sa va aparati drepturile si sa nu asteptati de la judecator sa va faca dreptate dupa cum stie el, pentru ca el va judeca, nu va apara. Apararea v-o faceti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune dupa renuntarea la pretentii pentru pasagerii accidentati Georgecorneliu Georgecorneliu Fiul meu a fost pasagerul accidentat dintr-o mașină, dintr-un accident rutier cauzat de șoferul mașinii în care se afla. Care sunt daunele pe care le pot ... (vezi toată discuția)
Impacare dupa citirea actului de sesizare oltul oltul in cazul infractiunilor in care impacarea inlatura raspunderea penala impacarea are efect daca intervine pana citirea actului de sesizare....eu am un proces pe ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)