avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Chemare fost gestionar la inventar ulterior
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Chemare fost gestionar la inventar ulterior

Buna ziua

Am urmatoarea problema:
in cursul lunii septembrie pentru doi gestionari a incetat contractul de munca cu acordul partilor.
- nu a fost posibil sa faca inventarierea depozitului in care au lucrat, deoarece cantitatea de marfa este foarte mare si ar fi fost nevoie de minim doua saptamani si mobilizarea a mai mult de 10 persoane pentru numararea tuturor reperelor.
Depozitul respectiv are mai multi gestionari. Acum la sfarsitul anului trebuie sa facem inventarierea anuala si am vrea sa invitam si cei doi gestionari sa fie prezenti la inventariere, astfel incat daca se constata diferente sa ia cunostinta de existenta acestora la momentul verificarii.

Intrebarea este daca exista vreo posibilitate legala de a-i determina pe cei doi sa fie prezenti, si daca in cazul in care se constata minusuri, mai este posibil sa le fie imputat ceva .

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:22, 18 Decembrie 2016
simonaelena a scris:

......

Intrebarea este daca exista vreo posibilitate legala de a-i determina pe cei doi sa fie prezenti, si daca in cazul in care se constata minusuri, mai este posibil sa le fie imputat ceva .

Va multumesc

Nu aveti nicio posibilitate sa-i obligati pe acei fosti salariati sa participe la inventar.

Angajarea raspunderii patrimoniale a lor se poate face in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
daca toata marfa a fost cumparata de la furnizori cu facturi fiscale care au fost inregistrate in contabilitate, iar vanzarea bunurilor catre clienti s-a facut cu emitere de bon fiscal, atunci stocul fizic va coincide cu monetarul si nu aveti ce daune sa le imputati. este corect, legal si firesc sa participe la inventarul pe care vreti sa il faceti, desi era si mai de bun simt sa faceti inventarierea in ziua in care cei doi gestionari au plecat din firma dumneavostra. trimiteti-le o recomandata in care ii instiintati ca va avea loc un inventar, iar in caz de refuz, toate lipsurile constatate li se vor imputa personal, chiar daca nu le veti imputa nimic. solicitati-le sa va dea un raspuns scris daca vor sa participe sau nu la inventar.
smecherul a scris:

.... trimiteti-le o recomandata in care ii instiintati ca va avea loc un inventar, iar in caz de refuz, toate lipsurile constatate li se vor imputa personal, chiar daca nu le veti imputa nimic. solicitati-le sa va dea un raspuns scris daca vor sa participe sau nu la inventar.

Care este baza legala?
Multumesc pentru raspunsuri.
@smecherul: este vorba de un depozit cu vanzare cu ridicata, unde toata marfa se inregistreaza in calculator pe baza facturii fiscale+NIR si iese tot pe baza de factura emisa catre clienti.
Nu aveti nici o baza legala sa-i obligati sa participe la inventar.Cat despre raspunderea patrimoniala,aceasta ar fi fost aplicabila daca faceati inventarul in septembrie,cand a incetat CIM-ul pentru cei doi gestionari.Acum nu ii puteti pune sa plateasca pentru ca nu puteti dovedi ca sunt vinovati de eventualele lipsuri pe care le puteti gasi la inventarul de sfarsit de an.In plus,va puteti trezi si dat in judecata,unde va trebui sa faceti dovada ca cei doi au adus prejudicii firmei,ceea ce va fi foarte greu de realizat.Asa ca tot greul va fi pe gestionarii ramasi.

Alte discuții în legătură

Inventar gestiune napoleonul napoleonul Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in urmatoarea privinta: la efectuarea inventarului gestiunii unui depozit participa toti si cei doar detasati doar pentru ... (vezi toată discuția)
Imputare diferente inventar marinica_ph marinica_ph buna ziua, din martie anul trecut sunt sef depozit la soc com x. la momentul cand am semnat contractul individual de munca am semnat si pentru raspundere ... (vezi toată discuția)
Probleme inventar ContSters303515 ContSters303515 Buna ziua. Lucrez la o firma de distributie uleiuri.M-am angajat in martie la aceasta firma, atunci cand m-am angajat am preluat de la fostul angajat masina ... (vezi toată discuția)